Magyarországon a világ szeme a nyugati sajtó szerint

2023. október 25. 07:07

A magyar parlament kedden elutasította azt a javaslatot, hogy szavazzanak Svédország NATO-csatlakozási kérelméről.

2023. október 25. 07:07
Brussels,,Belgium,-,May,13,,2019:,Nato,Star,Sculpture,In

A svéd NATO-csatlakozás körüli feszültségek újult erőre kaptak, miután Erdogan török elnök hétfőn benyújtotta a török parlamentnek egy, a NATO-csatlakozás jóváhagyására vonatkozó jegyzőkönyvet, amely egy lépéssel közelebb vitte az északi országot a katonai szövetségi rendszerhez való csatlakozáshoz. Erdogan lépése után a nemzetközi figyelem újra Magyarországra terelődött.

Ahhoz ugyanis hogy Svédország is csatlakozhasson, mind a 31 szövetséges ország támogatása szükséges. Ezért is ért sokakat hidegzuhanyként a magyar parlament keddi döntése, amely ismét elutasította, hogy szavazzanak a svédek csatlakozási kérelméről. Az Apnews nevű amerikai hírügynökség szerint a késleltetés háttérében többek között az állhat, hogy a Fidesz szerint a

 svéd politikusok »égbekiáltó hazugságokat« terjesztenek a magyar demokrácia állapotáról.

A magyar álláspont régóta világos

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter New Yorkból, az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi ülése előtt azt mondta, hogy a török parlament ratifikációs folyamata „nem változtat semmin”, és a magyar törvényhozók „szuverén döntést fognak hozni ebben a kérdésben”.

A múlt hónapban Orbán is megerősítette, hogy Magyarország „nem siet” Svédország csatlakozásának ratifikálásával, a lap kérdésére egy magas rangú fideszes törvényhozó azt mondta, hogy „kevés esélyt” lát arra, hogy a parlament idén szavazzon az ügyről.

A svéd pályázatot a DK-s országgyűlési képviselő, Vadai Ágnes próbálta napirendre tűzni. 

A képviselő a lap segítségére sietett, és elmondta, hogy Magyarország és Svédország folyamatos párbeszédet folytat egymással. „Azt hiszem, hogy a két ország ratifikálni fogja, ha nem is egyszerre, de nagyon közel egymáshoz” – tette hozzá Vadai.

***

Nyitókép: Drop of Light

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 26. 20:22
Pitiáner szemétkedés,amíg ki nem basznak minket…
B_kanya
2023. október 25. 21:01
"Chekke-Faint 2023. október 25. 08:05 Nem a világ szeme, ma Izraelen van. Nem Magyarországon és nem is Ukrajnán." Putyin orvosi Nobelt érdemel, mert elmulasztotta a Covidot. A Hamasz békedíjat, mert megoldja az orosz-euskrán konfliktust.
Gullwing
2023. október 25. 12:07
Tehát a svédek még mindig nem szavaztak a csatlakozásukról..... "Azt hiszem, hogy a két ország ratifikálni fogja, ha nem is egyszerre, de nagyon közel egymáshoz” – tette hozzá Vadai."
palicsi-2
2023. október 25. 10:45
Nem értem ezt a becsípődést. Tényleg a svédek "érdeke" a legfontosabb? Ki nem szarja le, hogy mit szeretnének a svéd politikusok (mert a svéd embereket, senki nem kérdezte - igazi libsi demokrá CIA!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!