Látványos műholdfelvételeken, hogyan hunytak ki Gáza fényei

2023. október 19. 16:26

Az ENSZ jelentése szerint legalább 100 teherautónyi humanitárius segélyre van szükség a Gázában élő többmillió civil támogatásához .

2023. október 19. 16:26
null

A BBC éjszakai műholdfelvételen mutatja be, milyen volt a Gázai övezet kivilágítása a háború előtt, szeptember közepén, majd azt követően, hogy kirobbantottak a harcok. Nagyon látványos a különbség. Izrael a Hamász fegyveresei által október 7-én elkövetett támadást követően leállította az áram- és vízellátást, valamint az élelmiszer- és gyógyszerszállításokat Gázába. Azóta Gáza 2,2 millió lakosa gyorsan kifogyott az alapvető ellátmányokból. Humanitárius szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a segélyszállítmányok nagyon kis segítséget jelentenek.

A BBC által közölt műholdfelvételek

Az ENSZ jelentése szerint legalább 100 teherautónyi humanitárius segélyre van szükség a Gázában élő többmillió civil támogatásához 

– mondta Shaina Low, a Norvég Menekültügyi Tanács munkatársa a BBC-nek. Philippe Lazzarini, az ENSZ Segélyszervezetének (UNRWA) főbiztosa a BBC-nek kijelentette, a háború előtt naponta mintegy 500 teherautó érkezett Gázába segélyekkel, üzemanyaggal és más árucikkekkel. Juliette Touma, az ENSZ-szervezet ammani szóvivője szerint már a háború kitörése előtt is 1,2 millió ember támaszkodott az UNRWA élelmiszersegélyére.

Joe Biden amerikai elnök és Abdul Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök szerdán állapodott meg arról, hogy korlátozott mennyiségű segélyt szállítanak az egyiptomi rafahi átkelőn keresztül. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán megerősítette, 

Izrael nem fogja meghiúsítani az Egyiptomból a Gázai övezet déli részén élő civil lakosságnak szánt szállítmányokat, 

ám csak az élelmiszer-, víz- és orvosi szállítmányok engedélyezésébe egyezett bele, más, nagyon szükséges termékeket, mint például üzemanyagot, nem.

***

Nyitókép: Rafah, 2023. október 12. A képen: áldozatokat keresnek a romok között palesztin férfiak egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet déli részén fekvõ rafahi menekülttáborban 2023. október 12-én.  Fotó: MTI/AP/Hatem Ali
 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. október 20. 09:18
Így készíti elő Izrael a palesztin nép "szabad önrendelkezését" az ENSZ alapokmányai szerint.
survivor
2023. október 19. 20:30
Tehat eddg is az ENSZ/EU látta el őket...
survivor
2023. október 19. 20:27
8 tgk. nem eleg ? Nem mondjátok ?
Kovács Ubul
2023. október 19. 18:58
Ukrajnában jóval több ember él, akiket a muszkanácik mindentől meg akarnak fosztani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!