Kiakadtak a baloldalon Ursula von Der Leyenre, amiért fenntartás nélküli támogatásról biztosította Izraelt

2023. október 15. 14:30

Politikusok és diplomaták szerint Von der Leyennek fel kellett volna szólítania Izraelt a nemzetközi jog tiszteletben tartására.

2023. október 15. 14:30
President of European Commission Ursula Von Der Leyen and the Italian Prime Minister Giorgia Meloni (not seen) meet at an event during the migrant crisis in Lampedusa Island, Italy on September 17, 2023.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke több helyről is bírálatot kapott, amiért pénteki látogatása során nem szólította fel Izraelt a nemzetközi jog tiszteletben tartására a Gázai övezet elleni invázió során. Von der Leyen meglátogatta a Kfar Aza kibucot, ahol a Hamász fegyveresei civilek tucatjait gyilkolták meg egy támadásban a múlt héten. A politikus a helyszínen az Európai Unió nevében 

fenntartás nélküli szolidaritását fejezte ki Izraellel.

A Politico cikkéből kiderült, hogy Von der Leyennek szembe kell néznie a törvényhozók és diplomaták politikai ellenreakciójával, amiért nem szólalt meg Izrael Hamász elleni gázai megtorló támadásainak humanitárius következményeivel kapcsolatban. „Egyszerűen azt mondta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, pont,” – mondta egy névtelenül nyilatkozó diplomata. A névtelen megszólaló szerint a tagállamok nem ebben az irányvonalban állapodtak meg. Kedden az EU külügyminiszterei elítélték a Hamász támadásait, de Izraelt felszólították a civilek védelmére és arra, hogy a nemzetközi humanitárius joggal összhangban tegyék lehetővé az élelmiszerhez, vízhez és gyógyszerekhez való hozzáférést Gázában.

Ursula von der Leyen pénteken Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök mellett állva azt mondta, Izraelnek joga van megvédeni magát. Miután elismerte az ártatlan palesztinok szenvedését, azt mondta: 

Tudom, hogy az, ahogyan Izrael reagál, megmutatja, hogy ez egy demokrácia”.

Von der Leyen az egynapos útra Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével vállalkozott, akit az ország parlamentje hívott meg Izraelbe. Útjuk igencsak kalandosra sikeredett, ugyanis Tel-Avivban a párosnak a Hamász által kilőtt rakéták elől kellett menedéket találnia. Iratxe García, a Szocialisták és Demokraták parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Politicónak adott nyilatkozatában kijelentette: „Ursula von der Leyennek és Roberta Metsolának egyaránt igaza volt, amikor Európa szolidaritását és a Hamász terrortámadásainak elítélését hangsúlyozták”. „Az EU és intézményeinek legfőbb képviselőiként azonban kötelességük volt képviselni az Unió egészének álláspontját, beleértve a tagállamokat is” – tette hozzá. Úgy véli, hogy „izraeli látogatásukkal kudarcot vallottak, elfogadhatatlan elfogultságot tanúsítottak, amely csak kárt okozhat.” 

Metsola ezt írta az X-en, amíg Izraelben tartózkodott: „Meg tudjuk – meg kell állítanunk – a Hamászt, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a humanitárius következmények enyhítése érdekében”.

Az izraeli kormány mintegy 1 millió embert szólított fel Észak-Gáza elhagyására, mivel potenciális szárazföldi offenzívára készül, ami nemzetközi szervezetek kritikáját vonja maga után. 

Az erőszakos népességáttelepítés emberiesség elleni bűncselekménynek minősül, és a nemzetközi humanitárius jog tiltja a kollektív büntetést”

 – mondta Paula Gaviria Betancur, az ENSZ belső menekültek emberi jogaival foglalkozó különleges előadója pénteki nyilatkozatában.

Nathalie Loiseau magas rangú francia európai parlamenti képviselő, aki a biztonsági és védelmi bizottság elnöke, ezt írta az X-en: „Kedves Von der Leyen, elfelejtenek egy fontos üzenetet: Izraelnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot”. 

Loiseau, aki a centrista Renew Europe képviselőcsoport tagja, azt írta, hogy osztja Von der Leyen támogatását Izrael népe iránt, de hozzátette: 

Nem értem, mi köze az Európai Bizottság elnökének az EU külpolitikájához, amelyért nem ő a felelős”.

Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője kritikusabb volt Izraellel szemben, illegálisnak nevezte az ország gázai ostromát és irreálisnak az evakuálási parancsot. Charles Michel is a kritikusabb szereplők közé tartozik, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy Izraelnek tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot. Meglátása szerint ezzel ellentétes a Gázába irányuló élelmiszer-, víz- és üzemanyag-ellátás blokkolása. 

****

Nyitókép: VALERIA FERRARO / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 15. 20:00
Persze, ha "Ursula von der Leyen" teljes nevét vesszük, akkor még sötétebb a kép. Rendezzük át a nevének betüit, ezt kapjuk: "LEVELE RUSNYA UNDOR" - A kormány sokat tudna mesélni, miket szokott Brüsszelböl írni.
Palatin
2023. október 15. 19:35
Von der Leyen nevének betüiböl, - ha azokat átrendezzük -, sajnos egy számunkra rossz hirt kell veletek közölnöm. Az üzenet a következö: LEVON DE NYER. Azaz, a pénz nem kapjuk meg az uniótól, von der Leyent viszont újraválasztják. Olvasni kell tudni a sorok között.
Palatin
2023. október 15. 19:31
Amerikának ugyan közvetlenül nem érdeke, hogy a Közel-Keleten háború folyjon, de az igenis érdeke, hogy ott a feszültségek fennmaradjanak, akár még egy latens háborús veszély is lappangjon ott. Ez nekik lehetöve teszi ugyanis, hogy kényük-kedvük szerint manipulálják ott az egész arab-izraeli földrészt, kijátszák egymás ellen az ottani szereplöket, és beavatkozhassanak érdekeik szerint. Ez egy fontos körülmény, ami alig látszik a felszinen, de komoly belsö dinamikája, befolyása van.
Palatin
2023. október 15. 19:29
Egy amerikai szakértö az Ukrajnai háború teljes hátteréröl: https://www.youtube.com/watch?v=l6y3l9xLBRs Ez azért érdekes a palesztin-izraeli konfliktus kapcsán is, mert pontosan rámutat az USA politikai gonoszságára. Nézd végig, akkor megérted a közel-keleti konfliktust is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!