Hét pontba szedtük Izrael és a Hamász háborújának legújabb fejleményeit

2023. október 10. 11:33

Megállás nélkül folynak a harcok.

2023. október 10. 11:33
null

Izrael egész éjszaka bombázta Gázát, az övezetben több mint 200 célpontot ért támadás. Az Al Jazeera arról ír: Gázában 704, Izraelben 900, Ciszjordániában 17 áldozata van eddig a háborúnak, elhunyt továbbá négy libanoni Hezbollah-harcos is. Délelőtt légvédelmi szirénák szóltak számos izraeli városban.

Az Izraeli Véderő (IDF) részéről Daniel Hagari szóvivő 123 izraeli katona haláláról számolt be, valamint arról, hogy 50 katonájukat rabolták el és vitték Gázába. Állítása szerint az IDF négyóránként indít légitámadásokat Gáza ellen, és visszaszerezte az ellenőrzést a gázai határhoz közeli izraeli települések fölött. Egy másik IDF-szóvivő, Richard Hecht jelezte: legitim célpontnak teintik a gázai parlamentet és minisztériumokat is, mert

„ha van egy fegyveres, aki onnan rakétákat lő ki, akkor katonai célponttá válik” bármely civil épület.

Az izraeli hadsereg jelentett arról is, hogy Észak-Izraelben – a libanoni határ és a vitatott hovatartozású Golán-fennsík közelében – közelebbről meg nem nevezett „biztonsági incidens” történt, melyet vizsgál az izraeli légierő.

Félreértések övezik a gázai civil lakosság menekülési lehetőségeit. Az IDF reggel azt javasolta, hogy a palesztinok Egyiptom felé meneküljenek, s aki csak tud, hagyja el a gázai övezetet, mert Rafahnál nyitva még az egyiptomi-gázai határ. Aztán kiderült, hogy – valószínűleg a támadások következtében – a rafahi határátkelő működésében is zavarok álltak be.

Gáza egészségügyi minisztériuma eközben közleményében arról panaszkodik: „Továbbra is hiányzik az elektromos áram az egészségügyi rendszer működtetéséhez. Ez veszélyezteti minden beteg és sérült ember életét”. Hírül adták azt is, hogy humanitárius korridor nyitását szeretnék elérni, hogy a kórházaikba beérkezhessen az egészségügyi segély.

Egyre több izraeli politikus csatlakozik Benjamin Netanjahu miniszterelnök azon felhívásához, hogy a nézeteltéréseket félretéve jöjjön létre a zsidó államban a háború idejére nemzeit egységkormány. A tervet támogatásáról biztosította Jariv Levin igazságügy-miniszter, valamint Arje Deri, a kormánykoalíció részét képező Shasz párt vezetője is.

Irán részéről Ali Hamenei ajatollah a Reuters tudósítása szerint tagadta, hogy Teheránnak bármi köze lett volna az Izrael elleni támadásokhoz, ugyanakkor világossá tette országa álláspontját is az ügyben. 

Csókoljuk mindazok kezét, akik megtervezték a cionista rezsim elleni támadást”

– nyilatkozta a vallási vezető.

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
esvany-0
2023. október 10. 19:33
A legegyszerűbb megoldás az lenne, ha USraelbe vinnék a zsidókat (többségük már úgyis ott él, övék a pénz, a hatalom), s akkor mindenki lenyugodhatna. Mellesleg amikor Izrael lövöldözi rakétákkal Szíriát (többek között a damaszkuszi nemzetközi repülőteret, vagy amikor az USA mindenféle felhatalmazás nélkül berongyol Szíriába, ott támaszpontokat létesít, terroristákat támogat és lopja az olajat (meg még ki tudja mit), akkor valamiért nincs ekkora hírverés és aggódás.
Palatin
2023. október 10. 18:31
A nyugati antiszemitizmus is derekasan hozzájárul az ellentétek kiélezödéséhez. Nem beszélve arról, hogy mindkét oldalnak sunyiban fegyvereket szállít. A Nyugatnak érdeke is, hogy ezek az ellentétek fennmaradjanak, mert igy mindkét oldalt gyeplön tudják vezetni. A Nyugatnak mindig, mindenben a huncutságon (=gazemberségen) jár az esze. Gyurcsány elmondhatja, hogy ebböl a szempontból, - de csak ebböl -, ö is "nyugatias" gondolkodású.
Menhetten
2023. október 10. 13:19
A libanoni Hizballah 150 000 iráni rakétával északról irányított Izraelre, segített Oroszországnak elkerülni a szankciókat, és cserébe orosz fegyvereket kapott. A Hamász és a Gázai Iszlám Dzsihád vezető delegációi az elmúlt hónapokban Moszkvába látogattak, ahol magas szintű kormányzati tisztviselőkkel, köztük Szergej Lavrov külügyminiszterrel találkoztak. A Moszkva és Teherán közötti katonai tengely az Aszad elleni felkelés nyomán kezdődött, amelyet az orosz szövetségeseikkel, köztük a hírhedt Wagner-zsoldoscsoporttal együtt harcoló iráni erők és meghatalmazottai vertek le. Megszilárdult Putyin tavalyi ukrajnai inváziója után, amikor Irán több ezer Shahed gyilkos drónt szállított, amelyeket elsősorban ukrán civilek meggyilkolására használtak. Cserébe, valamint nagy mennyiségű készpénzért Irán fejlett orosz harci repülőgépeket, légvédelmi rendszereket és egyéb hadianyagokat akar, amelyekről egyes hírek szerint már meg is kötötték az üzletet. A magyar zsidó közösség vajon miért hallgat?
EX_Terminator
2023. október 10. 12:20
Nekem csak egy pontom van. CSAK AZÉRT MERT AZT MERÉSZELITEK KÉPZELNI HOGY EZEKET AZ EMBERBŐRBE BÚJT SZÖRNYETEGEKET CSAK AZÉRT IS MINDENÁRON MEG KELL ÉRTENEM, EGGYÜTT KELL VELÜK ÉREZNEM MEG FOGLAK BENNETEKET ÖLNI. TI VAGY ELTAKARODTOK AZ ÖSSZES ŐRÜLTSÉGETEKKEL VAGY MEG FOGTOK DÖGLENI.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!