Ez háború, és nem most kezdődött

2023. október 12. 09:53

Most a kerítés másik oldalán folyt a terror.

2023. október 12. 09:53
null
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

„2008 és 2020 között egyedül több mint 5900 halálos áldozatot szedett palesztin oldalról az izraeli bosszúhadjáratok sora, míg izraeli oldalon ugyanebben az időszakban körülbelül 251 haláleset történt a konfliktus következtében. Pfeffer pedig arra is rámutat: mindez jól jelzi, a most háborús hősként és vezetőként tetszelgő Benjamin Netanjahu taktikája, hogy más ügyekre fókuszáljon, és a palesztinok megszállásának ügyét a háttérbe tolja, valamint a palesztin-izraeli harcot területileg »összezsugorítsa« Gázára és Ciszjordániára, teljes kudarcot vallott. Ahogyan nem oldotta meg az örökös miniszterelnök a belpolitikai problémákat sem: noha el akarja érni, hogy a zsidó állam társadalma immár mögötte, egységben meneteljen a terror hatására, a társadalomban minden bizonnyal nagyon hamar fel fog merülni kormánya felelőssége.

Ezt is ajánljuk a témában

Még akkor is, ha ismert, Itamar Ben-Gvir belügyminiszter a támadások napján gyakorlatilag háborús időszakra jellemző teljhatalmat adott az összes belbiztonsági fegyveres erőknek. Ez azt jelenti, hogy minden egyes olyan hatósági túlkapás, amit békeidőben büntetnek, immár megengedetté válik.

A Hamász motivációjával és céljaival kapcsolatban kevesebb a kérdés.

Noha felmerülhet, nem jó ez nekik semmire, sőt, valódi, palesztinok elleni népirtást provokálhat a brutális akció, ezzel a milicisták nem foglalkoznak. Egyrészt az események ezen pontján valószínűsíthető, hogy a Muszlim Testvériség militáns szárnyának tekinthető Hamász és Iszlám Dzsihád nincsen egyedül: az összes palesztin fegyveres csoport, sőt, a libanoni, siíta Hezbollah is csatlakozhatott hozzájuk. Nem hiába beszélnek olyan izraeli diplomaták mint a budapesti nagykövet máris arról, az akció mögött Iránt kell sejteni. Nem tette persze hozzá, hogy a Gázában uralkodó Hamászt rajtuk kívül még sok más öböl-állam, sőt, a NATO-tagország Törökország is számos formában pénzeli. Az, hogy az izraeli politikai vezetés haragja mégis Iránra koncentrálódik, inkább tükrözheti katonai-politikai céljaikat (Irán elszigetelése, megtámadása), mint a valós helyzetet.”

Nyitókép: Ibrahim Hams / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. október 13. 08:00
TóCsa..
alexandrosz-2
2023. október 12. 23:34
Tűpontos!
Málaga21
2023. október 12. 18:35
"Nem tette persze hozzá, hogy a Gázában uralkodó Hamászt rajtuk kívül még sok más öböl-állam, sőt, a NATO-tagország Törökország is számos formában pénzeli." Azt meg te nem tetted hozzá, hogy hamászt pénzelők listáján a fényességes eu is rajta van.
0123456789-2
2023. október 12. 18:02
Gyáva HamaSS nők szoknyája és gyerekek mögé bújva retteg az életéért, nagy legények voltak amikor fegyverteleneket kellett lemészárolniuk. https://mandiner.hu/kulfold/2023/10/ezek-tenyleg-nem-emberek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!