Az orosz gáz biztosította Németország növekedését – vallja Merkel volt tanácsadója

2023. október 02. 20:01

Lars-Hendrik Röller megvédi az olcsó orosz gázra épülő korábbi német modellt.

2023. október 02. 20:01
null

Angela Merkel volt tanácsadója, Lars-Hendrik Röller, aki 11 éven át szolgálta a volt német kancellárt, megvédte a Financial Times-nak adott interjúban a korábbi német stratégiát, ami az olcsó orosz gáz alapú német gazdasági növekedést célozta.

„Ez segített hozzá minket az erős növekedési rátához tíz-tizenöt éven keresztül, ami máshogy nem lett volna lehetséges” 

– magyaráza a német tanácsadó, aki szerint nem volt tévedés az együttműködés Putyin orosz elnökkel a hatalmas gázkészletek biztosítása érdekében.

„Lehet vitatkozni, mi volt a helyes döntés, de akkoriban ez volt a társadalmi konszenzus” – fejtette ki Röder. „Ha tudtuk volna, amit most tudunk, természetesen máshogy cselekedtünk volna” – tette hozzá. 

 

Nyitókép: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
faramuci
2023. október 03. 09:40
Az amcsik leírták a németeket,kitépték a sas szárnyait. Most intézik a lengyeleknél ,hogy a Tusk-féle szarháziak kerüljenek hatalomra. Ramstein rövidesed odébb költözik.
Átoperált Kiscsoportos
2023. október 03. 07:35
És mi ezzel a baj, Kolhozcselédek? Ha nem lenne a háború, még mindig használnák a németek ... De nagy birkák vagytok, ti Kolhozcseldek!!! --------------------------------------------------------------------------------- "Most adták át a Stockholmi Egyetem (legjobb 200 között a világon, legjobb 100-ban Európában, de csak 4. Svédországban) vadonatúj Albano Campusát. Hét évig épült, 65 000 négyzetméter területet foglal magába, mindenféle legszigorúbb fenntarthatósági szempontoknak megfelel, 15 000 diáknak, kutatónak és oktatónak nyújt munka- és tanulási helyet, irodákban, laborokban, oktatási- és találkozóhelyeken, és 1000 új, szolíd lakás is tartozik hozzá, megfizethető lakhatást biztosítva. Ehhez képest a jelentős projekt csupán kb. 250 millió euróba került, bőven megtérülő befektetés az oktatás és a tudomány, a svéd és egyúttal az európai tudásalapú gazdaság jövőjébe. És nyolc svéd egyetem van a legjobb 200 között Európában."
esvany-0
2023. október 03. 07:27
Ez a normális! Kölcsönös előnyök alapján békében meglenni a kontinensünkön. De a világhatalmista köröknek ebből nem volt (elég sok) haszna, nekik többet hoz a háború, akár Európa tönkretétele árán is.
Orange79
2023. október 03. 07:22
Miért, mit tudtok most? Azt, hogy az USA egy aljas szar aki a saját "szövetségeseit" szivatja? Aki nyílt támadást indít Európa gazdaságai és társadalmai ellen? Azt, hogy a csicska németek szó nélkül tűrik hogy felrobbantsák a gázvezetéket és még mosolyognak is hozzá? Azt, hogy az ukránok korrupt mocskok fasisztoid karakterrel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!