Az Izraeli Nemzeti Bank befagyasztotta a túszok számláit

2023. október 11. 14:35

Vélhetően a fogvatartók bonyolítottak pénzügyi tranzakciókat.

2023. október 11. 14:35

Az Izraeli Nemzeti Bank olyan pénzügyi tranzakciókat azonosított, melyeket Gázába hurcolt túszok hitelkártyáival végeztek – jelentette az izraeli közszolgálati rádió szerdán. A bank bejelentette, hogy befagyasztják a túszok bankszámláit. Szombat reggel óta mintegy 150-200 izraelit, katonákat és civileket, nőket és gyerekeket hurcoltak el az övezet környékéről Gázába.

Szombat óta estek a részvény-árfolyamok a tel-avivi tőzsdén. 

A hétvégi terrortámadás különösen súlyos gazdasági károkat okozott a Gázát körülvevő térségben. Az övezet szomszédságában több ipartelep, számos gyár is működött, amelyeket károsan érint a háborús helyzet. Izrael egész területén zárva van számos ipari és kereskedelmi intézmény a mozgósítások miatt. A katonai rádióban elhangzott, hogy súlyos károk érik a Gáza környéki mezőgazdasági termelést is, ahol nem csak az emberek szenvednek; sokfelé napok óta nem tudták megetetni az állatokat, s a tehenészetekben nem lehetett megfejni a teheneket.

Élelmiszerhiány is kialakulhat

A The Marker című gazdasági lap szerint várhatóan egy héten belül eltűnik a boltok polcairól a baromfi. Az ellátás összeomlását az okozza, hogy a vágóhidakon főként Ciszjordániából bejáró arab vendégmunkások dolgoznak, akik a háború kezdete óta nem tudták felvenni a munkát, mert lezárták a határt. 

A szokásos kapacitás tíz százalékával működnek a vágóhidak. 

Különösen rossz a helyzet a légiközlekedésben, mert számos külföldi légitársaság szombat óta törölte legtöbb izraeli járatát. Ezért külföldön rekedtek izraeliek tízezrei, köztük az azonnali behívóparancs alapján mozgósított tartalékosok is.

(MTI)

Nyitókép: MAJDI FATHI / AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. október 11. 22:49
Lehet, hogy túsz vagyok?
fsdfsdf
2023. október 11. 15:39
Nem Mészárost, Orbánt és Tiborczot tartják a legkorruptabbnak a magyarok. A HVG a Mediánnal hazudik.
vapepe
2023. október 11. 15:14
Ennyit a hős vallás- és szabadságharcosokról. Egyszerű tolvajok a barbár gyilkos létükön túl.
Gullwing
2023. október 11. 14:59
Israel már nem a zsidók Kánaánja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!