Blinken: Az USA nem akar háborút Iránnal, de ha kell, megvédjük magunkat – gyorsan és határozottan

2023. október 24. 22:04

Az amerikai külügyminiszter felszólította a teheráni vezetést, hogy akadályozza meg az Irán által támogatott libanoni siíta Hezbollah beavatkozását a konfliktusba.

2023. október 24. 22:04
Antony Blinken. Antony Blinken amerikai külügyminszter sajtótájékoztatót tart a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozása után Brüsszelben 2021. március 24-én.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Egyesült Államok nem akar konfliktust Iránnal, de ha Teherán vagy szövetségesei amerikaiakat támadnak meg, Washington gyorsan és határozottan fog cselekedni – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden az ENSZ-ben tartott felszólalásában.

„Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Iránnal. Mi nem akarjuk, hogy ez a háború kiszélesedjen, 

de ha Irán vagy szövetségesei bárhol amerikaiakra támadnak, ne legyen kétség afelől, hogy megvédjük az embereinket, megvédjük a biztonságunkat, méghozzá gyorsan és határozottan” – hangoztatta Blinken. Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter az ENSZ-ben arra figyelmeztetett, hogy valós annak a veszélye, hogy a konfliktus kiszélesedik.

Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy ezt megállítsuk. Ugyanakkor fennáll a veszélye, hogy a konfliktus átterjedhet Ciszjordániára, Libanonra, és egyéb területekre is. Ezt senki sem akarja, mindannyian ez ellen dolgozunk” 

– fogalmazott Blinken erre reagálva. Blinken felszólította a teheráni vezetést, hogy akadályozza meg az Irán által támogatott libanoni siíta Hezbollah beavatkozását a konfliktusba.

„Felszólítunk minden tagállamot, hogy küldjenek határozott és egységes üzenetet minden olyan állami vagy nem állami szereplőnek, amely azt fontolgatja, hogy újabb frontot nyit az Izrael elleni konfliktusban, vagy Izrael partnereit, beleértve az Egyesült Államokat veszi célpontba, ne tegyék! Ne öntsenek olajat a tűzre!” – fogalmazott Blinken.

 

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. október 25. 09:24
lájkbajnok Irán a terrorizmus fészke. ---------------------- Ja, Irán a terrorizmus fészke, azér' akarja Irán MEGTÁMADNI a tőle 10 EZER kilométerre lévő egyesűt állatokat. : )
Aerion
2023. október 25. 09:21
Blinken: Az USA nem akar háborút Iránnal, de ha kell, megvédjük magunkat – gyorsan és határozottan -------------------------------- Teherán és Washington DC között légvonalban több mint 10 ezer kilométer a távolság. https://www.distance.to/Tehran/Washington-D-C Ez a MEGVÉDÉS tehát azt jelenti, hogy MEGTÁMADJÁK a tőlük 10 ezer kilométerre lévő Iránt. Ha ez bekövetkezik, az Egyesült Államok maradék nemzetközi presztizsének is annyi. Nem mintha túl sok maradt volna belőle ! : D
gyzoltan-2
2023. október 25. 08:36
"Az USA nem akar háborút Iránnal, de ha kell, megvédjük magunkat – gyorsan és határozottan" A terrorista agresszor USA "megvédjük magunkat" dumája! -akik a félvilágot megszállás alatt tartják! -esetenként szövetséget hazudva..! Ideje végre mindenkinek tudomásul venni, hogy generációk óta az USA a belső feszültségeit , embertelen külső háborúkkal vezeti le, kompenzálja, elsősorban a zsidóság érdekeinek megfelelően!
alenka
2023. október 25. 01:18
USA mint egy dögkeselyű nem létezik háború nélkül ... A perzsák, remélem, megmutatják nekik... Ha arra kerül sor...legyen háború már végre USA- ban is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!