Ajjaj, Amerikából aggódnak, mert nem elég stabil Románia, pedig ezekben az időkben illene...

2023. október 29. 14:32

Maximilian Hess attól fél, Bukarest is arra az útra tévedhet, amire Pozsony sodródott, Budapest pedig le se tért arról. Miért? Moszkva!

2023. október 29. 14:32

Veszélyes fordulóponthoz érkezett Románia, mert ugyan az ország egyre fontosabb pozíciót tölt be a világban, ám a politikai vezetés egyre instabilabb, veti fel Maximilian Hess, a philadelphiai Külpolitikai Kutatóintézet munkatársa a Foreign Policy hasábjain.

Hess nem a permanens román kormányválságokra hegyezi ki elemzését,

mint arra Orbán Viktor magyar kormányfő is utalt a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásában: „Új miniszterelnöke van Romániának, az Isten éltesse! Új miniszterelnök: új esély. Hátha kijön ebből valami, ami mindkettőnknek jó. Mióta miniszterelnök vagyok, ő a 20. román kollégám. Hátha huszadszorra sikerül.”

Ezt is ajánljuk a témában

Hanem az európai háborús helyzetre, Oroszország Ukrajna elleni agressziójára,

s „természetesen” Moszkva romániai befolyására.

Az egyik orosz szál a Románok Egyesüléséért Szövetség (Alianța pentru Unirea Românilor, AUR) nevű, szélsőségesen nacionalista párt, amely egyre népszerűbb Romániában, s aminek vezetői ki vannak tiltva Ukrajnából, de még Moldovából is állítólagos Kreml-kapcsolataik miatt. Egyébként az AUR volt az, ami meg akarta zavarni az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij bukaresti beszédét. Mindezen felül sajnálatos mód emlékezetesek a magyarellenes kitöréseik, megmozdulásaik is.

Hess abból indul ki, hogy Szlovákia már „elesett”, Robert Fico kormányt tudott alakítani, mi több, meg is vonta a Kijevnek nyújtott katonai támogatást. Pozsony arra az útra lépet tehát, mint amin Budapest jár, s szerinte félő, hogy Bukarest is itt köthet ki, amely eddig humanitárius, katonai segítséget nyújtott Zelenszkijéknek. Azért is veszélyes a románok átállása, mert az orosz blokád miatt Ukrajna Románián keresztül exportálja a gabonát, jegyzi meg a kutató. Némi esélyt az adhat az orosz befolyás ellen, hogy az osztrák OMV román társvállalatával tervezi kitermelni a fekete-tengeri földgázmezőt, fűzi hozzá Hess.

Az amerikai intézetben dolgozó kutató sajnálattal veti fel,

hogy befagyott Romániában a korrupcióellenes küzdelem,

az erre szentelt ügyészségre pedig hatalmas nyomást gyakorol a politika. Azonban bízik abban, hogy például az új gázlelőhely Románia, Európa és Ukrajna érdekeit szolgálja majd, nem Moszkváét. Az AUR-t pedig le kell csavarni, ahogy lehet, teszi hozzá.

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixi
2023. október 30. 01:21
Ez az egy tetszik, az AUR "lecsavarása". 🙂
bf109g14
2023. október 29. 19:38
Jajj, odaát nem tudják, hogy a románoknak a lopáson kívül az átállás is nemzeti hagyománya. Ezt a nagytudásúak ott amerikában nem látták jönni? Hoppá!
rocktoberi-2
2023. október 29. 18:15
Lefordítom. Aggódik az amcsi szarjankó, hogy egy esetleges új román kormány nem lesz a készséges csicskájuk.
Janika50
2023. október 29. 17:11
Minden összehasonlitásnál meg kell nézni, ki hasonlit össze kit, kivel. Ha amerikai van benne, még ha német is, minden további érdeklődés felesleges. A nagy juuuúúeszéééé az emberi civilizáció legocsmányabb terméke. Miért? Mert a korábbi nagyhatalmakra az volt a jellemző, minden ami mozditható volt, vitték. Az amcsik azt is ami le van betonozva. Továbbá, a korábbiak mindig kulturális fölényben voltak. Láthatjuk a ma is létező remekműveiket. Amcsi, meg a kultura? A tűz, meg a viz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!