A New York Times tudja, miért nem rohanták még le az izraeliek Gázát

2023. október 27. 17:01

Egyesek attól tartanak, egy invázió belesodorhatja az izraeli hadsereget egy megoldhatatlan városi csatába, mások attól félnek, a Hezbollah rakétákat lő ki izraeli városok felé.

2023. október 27. 17:01

A New York Times riporterei 13 izraeli tisztségviselővel, katonatiszttel és külföldi diplomatával beszéltek, hogy megtudják, miért késlekedik az izraeli invázió. A lap szerint a katonák a gázai határon készen állnak a támadásra, de Izrael politikai és katonai vezetői megosztottak abban, hogyan, mikor és egyáltalán, inváziót hajtsanak-e végre – állítja hét magas rangú katonatiszt és három izraeli tisztviselő.

A késlekedés egyik oka, hogy a tárgyalófeleknek több időt adjanak arra, hogy megpróbálják elérni a Hamász által elfogott több mint 200 túsz szabadon bocsátását. 

Az izraeli vezetők azonban, akik megesküdtek, megtorolják a Hamász ellen a civilek elleni brutális mészárlást, még nem állapodtak meg arról, hogyan tegyék ezt.

Egyesek attól tartanak, egy invázió belesodorhatja az izraeli hadsereget egy megoldhatatlan városi csatába a Gázai övezeten belül. Mások egy szélesebb körű konfliktustól tartanak, amelyben a Hamásszal szövetséges libanoni milícia, a Hezbollah nagy hatótávolságú rakétákat lő ki izraeli városok felé.

Vita folyik arról is, hogy az inváziót egyetlen nagy hadművelet vagy több kisebb hadművelet keretében hajtsák-e végre. És aztán ott vannak a kérdések, ki kormányozná Gázát, ha Izrael elfoglalná.

Nyitókép: Izraeli tüzérségi egység lövedékei Dél-Izraelben, a Gázai övezet határtérségében 2023. október 26-án. MTI/EPA/Abir Szultan

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. október 27. 19:46
Jaj már, dehogy! Az USA időt nyer, mert neki nem elég, ha Izrael csak Gázában háborúzik. Neki akarja vezetni őket Iránnak, pontosabban Iránt akarja kimozdítani, hogy casus bellit csináljon a megtámadására. Mit bombáznának le legelőször? Nyilván azt, ami Kínának a legjobban hiányozna!
machet
2023. október 27. 19:22
Talán elárulta valaki?Vagy kiderült?
Agricola
2023. október 27. 18:04
Kiéheztethetik/kifáraszthatják Gáza védőit, és ha legyengültek kevesebb kárt okozhatnak az Izraeli hadseregnek.
need-info
2023. október 27. 17:56
Már nincs visszaút, menniük kell, különben az arcukat veszítik. Csak csinálják már!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!