A bukott ukrán külügyminiszter attól retteg, hogy Fico Orbán Viktor útjára lép és békét akar

2023. október 05. 11:33

Volodimir Ohrizko egykori ukrán külügyminiszter szerint a választások után Szlovákiából békepárti ország lehet Robert Fico irányítása alatt. A 2009-ben teljes kudarcot valló és kirúgott politikus úgy véli, ez feszültséget okozhat az Európai Unióban és a NATO-ban, hiszen a szlovákok erős szövetségesei lehetnek az ügyben Magyarországnak.

2023. október 05. 11:33
null

Robert Fico nyilatkozataiból ítélve ő is Orbán Viktor útját fogja követni, és ez komoly feszültséget teremt majd az Európai Unióban és a NATO-ban is – véli Volodimir Ohrizko korábbi ukrán külügyminiszter, aki a Szabadság Rádiónak beszélt többek között a szlovák választással kapcsolatban az Unian tudósítása alapján. Úgy véli, amíg Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, addig nem változik meg az ország álláspontja Ukrajnáról, és most Szlovákia is módosíthat eddigi politikáján.

Fico is mielőbbi békét akar

Ohrizko tehát attól fél, hogy Fico betartja választási ígéretét, és annak megfelelően irányítja majd az országát – ez egyébként annyit jelent, hogy

Magyarországhoz hasonlóan a fegyverszállítás helyett a humanitárius segítségben hisz, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minél előbb megkezdődjenek a béketárgyalások Oroszország és Ukrajna között.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

A magyar jobboldal nem imádja Ficót – csak képes elszámolni kettőig.

Ohrizko teljes kudarcot vallott

Ohrizko egyébként finoman szólva sem sikeres politikus hazájában, 15 hónapig dolgozott külügyminiszterként 2007 decemberétől, mielőtt az ukrán parlament felmentette. Julija Timosenko akkori miniszterelnök úgy búcsúzott tőle: „Ha nem lett volna gazdasági világválság, már rég ki kellett volna rúgni, teljes kudarcot vallott."

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. október 05. 16:51
Szlovákia befolyása csekély. Nem Szlovákián fog múlni.
blanconegro
2023. október 05. 16:43
Erre a grazi történésekre jó lenne valami bizonyíték. Persze nincsen, miért is lenne. Még Csörsz árkának is van. Egy árok. De nálatok, ostoba bunkók...
Mich99
2023. október 05. 16:34
Úgy rettegnek a nácik (és Washington és Brüsszel) a békétől mint ördög a kereszttől...
nempolitizalok-0
2023. október 05. 15:19
A szlovákok már mindenüket odaadták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!