Vezető brit lap: Zelenszkij komoly bajban van

2023. szeptember 25. 06:46

A Spectator szerint nagy kérdés, hogy képes-e Ukrajna úgy fenntartani a morált, hogy közben nem idegeníti el szövetségeseit?

2023. szeptember 25. 06:46

A Spectator  arról ír, hogy a Kijev és Varsó között a gabona miatt nemrégiben kirobbant vita – Ukrajna beperelte Lengyelországot a WTO-nál – rosszkor jött. Normális időkben egy kereskedelmi vita, bármennyire is jelentős a közvetlenül érintettek számára, aligha lenne jelentős. Hangsúlyozzák:

halálos veszély idején azonban a szövetségesek közötti ellentétek mély aggodalomra adnak okot.  

A lengyel jobboldali Jog és Igazságosság párt (PiS) számára az ukrán gabona értékesítésének betiltása választási kérdés, teszik hozzá. Az október közepén esedékes parlamenti választások előtt a PiS meg akarja nyugtatni a lengyel vidéki választókat, vagyis a párt bázisát azzal, hogy megvédi a gazdákat a külföldi gabonaáradattól. Andrzej Duda lengyel elnök az ENSZ-közgyűlésen elmondott beszédében, az ukrán bírálatokra reagálva, Ukrajnát egy fuldokló emberhez hasonlította: 

segíteni kell rajta, de nem azon az áron, hogy a segítő is magával rántja a vízbe.  

Korábban egyébként Danny Haifon amerikai újságíró is annak a véleményének adott hangot, hogy az elkényeztetett gyermekhez hasonló viselkedés megfoszthatja Zelenszkijt a nyugati országok támogatásától.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP / Genya Savilov

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dixtroy
2023. szeptember 25. 12:21
Itt kezd kilátszani, hogy Ukrajna nem a saját érdekeiért, hanem az amcsikért ugrál.
pdafan-2
2023. szeptember 25. 11:16
Ha már idéz egy másik lapból, nem lenne korrektebb a végkövetkeztetést is átvenni, nem csak a hivatalos narratívával egyező dolgokat kiragadni? "Duda elnök segítségre szóló fuldoklóról beszélt. Egy jobb metafóra: Ukrajna és Lengyelország egy csónakban találták magukat, ideje megtanulni összahangban evezni."
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 25. 10:28
Szíriában 12 éve háborús helyzet van. 7 éve le sem szarja senki. Ukrajnának még van 3 éve a teljes közönyig.
Agricola
2023. szeptember 25. 10:22
Ukrajna beperelte Lengyelországot a WTO-nál, de elvárja, hogy Lengyelország szívét-lelkét is adja oda neki. Hol van itt a "morál"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!