Ukrán professzor: Ukrajnának is van teendője, ha megbékélést akar a magyar kormánnyal a kárpátaljai magyarok ügyében

2023. szeptember 05. 11:41

Sztellasz Aszlanov szerint Ukrajnának körültekintően kell eljárnia, mert az etnikai viszályok bármikor fellángolhatnak.

2023. szeptember 05. 11:41
null

Sajnos, Kárpátalján a magyarok többsége továbbra is úgy érzi, hogy az ukrán állam elnyomja a kisebbséget, mint ahogy a magyar nyelv használatát is. Hogy ez így van, abban persze nagy szerepet játszik a Budapestről érkező hivatalos propaganda. Erről beszélt Sztellasz Aszlanov, az Ungvári Állami Egyetem politológusa a független New Voice of Ukraine-nek adott interjújában a hvg.hu szemléje szerint.

Aszlanov szerint a Fidesz előszeretettel játszik rá az ellentétekre. Szerint ehhez az is hozzájárul, hogy „a kisebbség tagjainak zöme változatlanul az anyaország sajtójából tájékozódik, az pedig javarészt a hatalom közvetlen irányítása alatt áll”.

Megjegyezte: amellett, hogy Kárpátalján jelentős többségben vannak Orbán hívei, 400 magyar harcol a frontokon is – legalábbis az újdonsült budapesti magyar nagykövet, Fegyir Sándor szerint. Aszlanov hozzátette: a kárpátaljai magyarság igen nagy szeretettel fogadta az ország más részeiből érkező menekülteket. Nem lehetett azt tapasztalni, hogy tömeges panasz lett volna a hatalmas tömeg miatt.

Az egyetemi oktató ugyanakkor arra is kitért, hogy az államnak körültekintően kell eljárnia, mert az etnikai viszályok bármikor fellángolhatnak. Sajnálatos módon, a függetlenség kikiáltása óta eltelt majdnem 30 évben Ukrajna nem fordított kellő figyelmet erre a kérdésre.

Nyitókép: Pixabay

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
optimiska-2
2023. szeptember 05. 22:54
Ukrajna hálája a fronton harcoló magyaroknak.Betiltja a magyart.Ezekért harcolni?
baronet
2023. szeptember 05. 16:04
Nyilván a budapesti propaganda tiltotta be a munkácsi gimnáziumban a Himnuszt meg a magyar nyelvet, és tett oda ukrán nacsalnyikot. Apádfaszát.
szarvas-2
2023. szeptember 05. 15:58
Hogy az ukránok leszatrak minket-abban nagy szerepe van a 30 éve megszavazott értelmetlenül megalázkodó "alapszerződésnek"-amit kb 30an nem szavaztunk meg-előre látva a jövőt.
Agnieszka
2023. szeptember 05. 15:43
"az anyaország sajtójából tájékozódik, az pedig javarészt a hatalom közvetlen irányítása alatt áll”." Még hazudik is az ukrán "politolőgus" Autonómiát a magyaroknak, ahogy meglebegtettétek az alapszerződés aláírása előtt Őshonosnak elismerni a a magyarokat Kárpátalján. Utána lehet a hibákat keresni. Egyébként Ukrajna a Sztálin-Benes paktumnak köszönheti Kárpátalját, ahhoz soha semmi köze nem volt. 1945-ben lehetett volna szövetséges köztársaság a SZU-ban., ha Sztálin úgy dönt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!