Telegraph az ukrán ellentámadásról: a Nyugatnak fel kell készülnie a megaláztatásra

2023. szeptember 11. 12:50

A brit hadsereg egykori tisztje szerint „nem ismétlődhetnek meg azok a hibák, amelyek Putyin 2014-es krími területrablását követték”.

2023. szeptember 11. 12:50

Ukrajna ellentámadása akadozik. A Nyugatnak fel kell készülnie a megaláztatásra – írja cikkében a Telegraph. Richard Kemp ezredes, a brit hadsereg egykori tisztje cikkében hangsúlyozta,

nem ismétlődhetnek meg azok a külpolitikai hibák, amelyek Putyin 2014-es krími területrablását követték”.

Csak van egy probléma

Kemp szerint „az idő fogytán van Ukrajna számára”. A több mint másfél éve dúló háború után már nem az a kérdés, hogy a nyugati szövetség meginog-e, a kérdés inkább az, hogy mikor. Az egykori tiszt arra is kitért, hogy Franciaország és Németország „sok jó hangot ütöttek meg” és katonai felszerelést szállítottak a háború sújtotta országnak, vonakodó partnerek voltak. „Vezetőik gyakran úgy tűnt, hogy jobban érdekeltek abban, hogy Vlagyimir Putyin számára »kitérőt« találjanak, mint abban, hogy kiűzzék erőit Ukrajnából. Az orosz energiától való függőség mellett

 a nyugat-európai politikai osztályok pacifista ösztöne is a fegyveres erők elhanyagolásához és az eszkalációtól való félelemhez vezetett” 

– fogalmazott.

Az európai és az amerikai közvélemény-kutatások szerint a Kijevnek nyújtott katonai támogatás támogatottsága egyre csökken, és egy nemrégiben készült felmérés szerint az amerikaiak kevesebb mint 50 százaléka támogatja a további finanszírozást. Ez legalábbis részben tükrözi az ukrán ellentámadás lassú előrehaladását, amely eddig csak korlátozott eredményeket hozott.

Kemp cikkében arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyugati katonai elemzők és a média arra számított, hogy Kijev idén nyáron megismétli a tavaly őszi markáns győzelmeit Harkivnál és Herszonnál. „Most az emberek azon tűnődnek, hogy vajon mennyit kapnak a pénzükért, és hogy az országaik által eszközölt jelentős befektetések valaha is mutatnak konkrét hozadékot” – ismertette a jelenlegi közhangulatot.

Az ezredes a cikk végén leszögezte, hogy „ha a Nyugat nem találja meg a módját annak, hogy segítsen Ukrajnának véget vetni a területének Oroszország általi megszállásának, akkor határozott intézkedéseket kell terveznie másnapra, ahelyett, hogy egyszerűen megismételné azokat a hibákat, amelyek Putyin 2014-es krími területrablását követték, és közvetlenül a 2022-es invázióhoz vezettek”.

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

 

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. szeptember 12. 07:22
Szar hohol zsidó propaganda. Hazug is, aljas is, szánalmas is. Pont, mint a zsidó, meg a hohol.
Nasi12
2023. szeptember 11. 22:50
Ma is mondta a zenebohóc, hogy nem köt kompromisszumot. Továbbra is a krímben kíván kávézni. Félek, hogy sugárfertözött lesz a kávéja.
Martell 2
2023. szeptember 11. 21:59
Még egy brit tudós, a brit hadseregben úgy látszik a retardáltság a felvételi követelmény.
balbako_
2023. szeptember 11. 19:22
1,4 km2 már győzelem Ukrajnában! Egy 1000 km-es frontvonalon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!