Robert C. Castel: Az oroszokat nem sikerült visszaszorítani

2023. szeptember 29. 18:09

„Ha Ukrajna nem vált sürgősen stratégiát, akkor a helytörténeti múzeumok ligájában találja magát” – írta az elemző.

2023. szeptember 29. 18:09

Robert C. Castel legújabb elemzésében az orosz-ukrán háború egy aktuális szempontját vette górcső alá. Most a háború területi aspektusával foglalkozott. A szakértő korábban is kiemelte már, hogy a háború célja, tétje nem területi. Sőt, azt is leszögezte, hogy „minden olyan mérce ami a felszabadított/elfoglalt terület nagyságában méri a sikert, teljeséggel félrevezető” – fogalmazott a Facebook-oldalán.

Most azonban mégis azért foglalkozott ezzel a tényezővel, mert még mind a mai napig

vannak olyan elemzők, akik szerint az ukrán ellentámadás sikeresnek tekinthető,

mert Ukrajnának ha nem is jelentős mértékben, de mégis sikerült visszaszorítania az agresszor csapatait.

A szakértő azonban örül annak, hogy már Nyugaton is egyre több helyen hívják fel a figyelmet ezen nézőpont hibáira. „A New York Times volt az, aki éppen ezt a kacsát lőtte le a tegnapi elemzésében” – fogalmazott. Az ukrán, illetve az orosz előrehaladást egyaránt megvizsgálta Josh Holder, aki arra a megállapításra jutott, hogy az év eleje óta

Oroszország nemhogy visszaszorult volna, hanem további 486 négyzetkilométerrel növelte az általa elfoglalt területet.

„Ha Ukrajna nem vált sürgősen stratégiát, akkor »lassan, de megbízhatóan« a telekkönyvi kivonatok ligájából, a helytörténeti múzeumok ligájában találja magát” – foglalta össze a véleményét Robert C. Castel.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A nyitókép illusztráció. Fotó: DMYTRO SMOLIENKO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NoFace
2023. szeptember 30. 11:50
Ami Azerbajdzsán és Örményország konfliktusát illeti, jó lenne tudni miben egyeztek meg Putyin és Erdogan?! Szerintem a megértéshez a kulcsot ott kell keresni és persze Amerikában.
nempolitizalok-0
2023. szeptember 30. 11:00
Ukrajna a Krím mellett már Donyecket is elbukta. Ráadásul az oroszok (mivel Donyeck orosz terület lett) akkora semleges, vagy orosz irányítású területhez ragaszkodnak, amelyen már nem képes átlőni a legnagyobb lőtávolságú NATO rakéta. Onnan gondolom, hogy én ezt tenném a helyükben. Szóval szerintem, úgy Kiev a céljuk.
lajajakab11
2023. szeptember 30. 10:02
MUSZKASZOPÓK IRÁNY A LÖVÉSZÁROK. VIGYETEK BILIT A KIS OSTOBA BUKSITOKRA!
Héja
2023. szeptember 30. 08:55
Szellemesen vérgúnyos írás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!