Most akkor áttörtek az ukránok, vagy sem?

2023. szeptember 03. 19:14

Zelenszkij sejtelmesen fogalmaz, az elemzők pedig megosztottak.

2023. szeptember 03. 19:14
ZELENSZKIJ, Volodimir

Az ukrán csapatok áttörték az orosz erők első védelmi vonalát Zaporizzsjánál – jelentette ki Olekszandr Tarnavszkij, a délkeleti szektorban harcoló ukrán csapatok parancsnoka vasárnap a The Observer című brit lapnak adott interjújában. 

Ezt is ajánljuk a témában

Robert C. Castel így írt az ukrán „Nagy Tavaszi Ellentámadásról”: „Az első cikkemet, ami a NaTE stratégiájának a gyengeségét elemezte, még március közepén publikáltam. A másodikat, ami a műveleti szintet elemezte, a hadjárat kezdete utáni második napon vetettem papírra. Mindkét cikknek ugyanaz volt az iránya. Amikor még a külföldi »nagy nevek« és a magyar elemzők jelentős része is hatalmas tavaszi ukrán sikereket vizionált, én a legoptimistább forgatókönyvnek egy helyi, műveleti szintű sikert tartottam. 

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a duhaj szkepticizmusom ellenére, én is túlbecsültem a NaTE várható hozadékát.”

Korábban pedig az ukrán-orosz kommunikáció dualitására hívta fel Castel a figyelmet: „Az ukrándrukker-olvasat szerint a Nagy Áttörés megtörtént, innen már sokkal könnyebb lesz minden és a győzedelmes ukrán csapatok útban vannak az Azovi-tenger felé. Az oroszdrukker-olvasat szerint semmi sem történt és mindez csak a nyugati PR-hadviselés része.”

Demkó Attila is hasonlóan értékelt. A biztonságpolitikai szakértő az Obsitos magazin részére írt a háború másfél évéről, amikor is így fogalmazott: „A rendelkezésre álló információk alapján, bár lehetnek további ukrán sikerek, elsősorban Tokmak térségében, 

alacsony valószínűségű az eredeti ukrán célok, Melitopol, Berdjanszk vagy Mariupol elérése, és így a Krím szárazföldi elvágása 2023-ban. 

Ugyancsak alacsony valószínűségű egy olyan orosz ellentámadás, amely képes lenne a 2022 őszén elvesztett Harkiv illetve Donyeck megyei területek visszaszerzésére.”

Zelenszkij már kicsit optimistábban, bár határozottan sejtelmesen fogalmazott: „Az ukrán erők előrenyomulnak. Mindennek ellenére és bárki bármit mond, mi előrenyomulunk, és ez a legfontosabb. Mozgásban vagyunk.”

A legfrissebb hír pedig az, hogy még a New York Times elemzése szerint is csigatempóban, faluról falura halad az ukránok offenzívája.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 04. 11:33
>>>Nehidd El5m007h 0p3ra70r 2023. szeptember 04. 10:36 És finomabb. Ujjpéter megmondta, hogy a magyar tejföl és sajt is ehetetlen.<<< Arra a magyar sajtra gondol, amit Lengyelországban gyártanak?
5m007h 0p3ra70r
2023. szeptember 04. 07:04
Zaporizsjánál mennyi most a lángos? Olcsóbb, mint a Balatonon?
Osztap_Bender
2023. szeptember 04. 06:41
Ki fog válaszolni és mikor a honlappal kapcsolatos technikai kérdéseinkre? Mi az oka, hogy hülyének nézitek a kommentelőket? Ezt az aljas, a kommentelőket lenéző, megalázó viselkedést központi utasításra vagy magánszorgalomból művelitek? Talán a Band of Brothers híres, nagysikerű sorozat Sobel századosa vezeti a szerkesztőséget? Ki fog válaszolni és mikor a honlappal kapcsolatos technikai kérdéseinkre? Mi az oka, hogy hülyének nézitek a kommentelőket? Ezt az aljas, a kommentelőket lenéző, megalázó viselkedést központi utasításra vagy magánszorgalomból művelitek? Talán a Band of Brothers híres, nagysikerű sorozat Sobel századosa vezeti a szerkesztőséget? Ki fog válaszolni és mikor a honlappal kapcsolatos technikai kérdéseinkre? Mi az oka, hogy hülyének nézitek a kommentelőket? Ezt az aljas, a kommentelőket lenéző, megalázó viselkedést központi utasításra vagy magánszorgalomból művelitek? Talán a Band of Brothers híres, nagysikerű sorozat Sobel századosa vezeti a szerkesztőséget?
Osztap_Bender
2023. szeptember 04. 06:40
A képen az új metélt führer és sötét haramiái. Mindez egy szomszéd, az unióba és a natoba törekvő, gazemberekkel teli országban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!