Megtagadta az uniós állam, hogy F-16-osokat küldjön Ukrajnába

2023. szeptember 22. 14:59

Operatív okokra hivatkoznak.

2023. szeptember 22. 14:59
2022 RAF Cosford Airshow

Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter pénteken arról beszélt, hogy operatív szempontból nem lehetséges, hogy Belgium F-16-os vadászrepülőgépeket szállítson Ukrajnába. Alexander de Croo szövetségi kormányfő csütörtökön bejelentette: a kormány megvizsgálja, át lehet-e engedni a vadászgépeket Ukrajnának. A miniszterelnök szerint minden lehetőséget meg kell vizsgálni, az is járható út, hogy Kijev csak kiképzéshez használja a repülőgépeket és nem harci bevetésekhez. 

Belgium azért nem tud F-16-osokat küldeni, mert nekünk is szükségünk van a repülőgépeinkre: a kiképzésekhez, valamint a Benelux államok és a balti államok légterének védelméhez”

– szögezte le a védelmi miniszter. 

Ezt is ajánljuk a témában

Hangsúlyozta, hogy Belgium elsősorban saját lakossága biztonságáért felelős, továbbá a balti államokéért, amelyek nem rendelkeznek vadászgépekkel, de NATO-tagállamok, és közvetlen érzik az orosz fenyegetést.

„Nincs elvi problémám az F-16-osok Ukrajnába szállításával, de védelmi miniszterként kötelességem felelősségteljesnek lenni. Nem gyengíthetem a védelmet, polgártársaink biztonságát és a műveleti képességeinket. Ha egyesek ezeket kockára akarják tenni, az az ő felelősségük” – jelentette ki. 

A politikus azzal folytatta, a belgiumi F-16-os vadászgépeket fokozatosan korszerűbb F-35-ösökre cserélik, azonban a régebbi gépekre és azok alkatrészeire is szüksége lesz a haderőnek.

(MTI)

A nyitóképen egy belga F16-os. Fotó: MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2023. szeptember 23. 09:26
Mekkora Hülyeség! Elvagytok ti repcsik nélkül is, van jó sör, csoki, sült krumpli.... Tiszta önzés...
gyaloggos
2023. szeptember 22. 20:24
VERHOFSTADT! MOST kussolsz, mi!
Lombi
2023. szeptember 22. 18:19
Nem adnak F-16-osokat, de cserébe annyi ukrán gabonát zabálnak fel, amennyi csak beléjük fér. Vagy azt sem?
Reszelő Aladár
2023. szeptember 22. 18:03
Majd jönnek a zöld lipsik ls meggyőzik a kormányt, hogy az európai értékekért mindent oda kell dobni. Ők pedig hamar meggyőződnek majd.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!