Ha a lengyelek úgy döntenek, az ukránoknak annyi – Somkuti Bálint a gabona-harcról Mandinernek

2023. szeptember 21. 12:53

Varsó elvárt volna némi hálát Kijevtől a leszállított harckocsikért cserébe, amikkel egyáltalán működött a nyári ellentámadás; nagy bajuk lehet az ukránoknak a „gabonaháborúból” a szakértő szerint.

2023. szeptember 21. 12:53
lengyel harckocsi - az ukrán gabona fölötti csörte miatt lehet, egy darabig nem kap ilyet Kijev

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy Lengyelország méretéhez képest darabszám és képesség tekintetében a katonai eszközök terén a legnagyobb beszállítója Ukrajnának – mondja Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Kutatóműhelyének kutatója a Mandinernek. Mint fogalmaz, a lengyelek lényegében saját védelmüket is kockára téve adtak több száz harceszközt Ukrajnának, olyan mértékben, hogy 2-3 éven keresztül tart majd feltölteni az állományt, erre jött a gabona-pereskedés.

Lengyel harckocsi; a gabona-harc miatt leállhat a szállításuk. Sputnik/AFP

Gabona-harc és az utánpótlás

„Ezért Varsó elvárt legalább egy minimális hálát Kijevtől, erre ugyanazt kapta »jutalmul«, mint az amúgy is ellenségesnek tekintett Budapest »büntetésből«: pert akasztott a nyakába”.

Emlékezetes, Lengyelország azután jelentette be, hogy leállítja a fegyverszállításokat Ukrajnának, miután Kijev a héten pert indított az ukrán gabonaimport-dömpinget megakasztó Lengyelország, Magyarország és Szlovákia ellen.

Ezt is ajánljuk a témában

A legfontosabb lengyel ajándék Ukrajnának, mint Somkuti emlékeztet, számos önjáró löveg és harckocsi volt. A saját fejlesztésű „Krab” önjáró lövegből a minisztérium 122-t rendelt meg,

ebből 80-at kapott meg a lengyel hadsereg, amiből 72 darabot egyből oda is adtak az ukránoknak.

Ugyancsak T-72-es harckocsikból átadtak 250 darabot Kijevnek, a modernizált T72-esekből, az úgynevezett PT-91-esekből, amikből Lengyelországnak 200-230 darabja van, hatvannál is többet.

Ezt is ajánljuk a témában

„Összehasonlításképpen a magyar honvédségnek 44 darab Leopard-2-je van, egyszóval ezek óriási számok” – fogalmaz a szakértő.

Mindezek jelentősen hozzájárultak Ukrajna nyári ellenoffenzívájának sikereihez. Somkuti hozzáfűzi: hogy pontosan hol tart az átadás üteme, nem tudni, de az ígért eszközök nagyobbik felét már odaadták az ukránoknak.

Így a barátságtalan ukrán lépésre nem is feltétlenül az a nagy lengyel zsarolási potenciál, hogy nem adnak több fegyvert. A lengyel fegyverszállítás vége az eszkalációs létrának csupán a második foka; az első az volt, amikor a lengyelek további ukrán termékekre való importtilalommal fenyegetőztek, a valódi csapás pedig – a fegyverszállítások leállítása után – az üzemanyag-szállítás megfékezése lehet. „Az oroszok szétlőttek minden ukrajnai olajfinomítót, így csak lengyelországi, magyarországi vagy romániai finomítókból tudnak olajat kapni. Ha nem érkezik innen, és nem tudják máshonnan megoldani a dolgot,

igen hamar leállhat az egész ukrán hadigépezet” – fogalmaz a szakértő.

Akit elsősorban éppen az döbbent meg, hogy az ukránok pont a leghűségesebb szövetségesükbe és támogatójukba rúgtak most bele, pont olyankor, amikor rugalmasak lehettek volna, tehettek volna kivételt, annál is inkább, mert az országban választások lesznek, és az erre készülő kormánypárt sem teheti meg, hogy szemet hunyva az ukrán gabonadömping fölött, ráereszti azt a saját gazdáinak (vagyis: saját szavazóinak) a piacára.

Ezt is ajánljuk a témában

Még van visszaút

Mindeközben Lengyelországban van az amerikai és egyéb nyugati fegyverszállítók bázisa is, egyszóval Ukrajna fegyverutánpótlása is erősen függ Varsótól ezen a téren is.

Persze a helyzetben éppúgy benne van a gyors deeszkaláció lehetősége is: hogy Kijevben valaki lehűti a fejeket, és elállnak a pereskedéstől; józan ésszel nem is tehetnek mást – teszi hozzá Somkuti.

Nyitókép: 123RF

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
robag7
2023. szeptember 21. 18:58
"Mindezek jelentősen hozzájárultak Ukrajna nyári ellenoffenzívájának sikereihez." Hogy mihez? Az, hogy visszavettek két három helyszínen 10-20 km-t és három jelentéktelen falut egy több száz km-es fronton és elvesztettek több 10.000 katonát és az eszközeik 20-25 %-át ezért a kb semmi előrehaladásért az nem siker.
KBA98
2023. szeptember 21. 17:34
A lengyelek elvesztették a maradék eszüket is! Azért imádkozzanak, hogy nehogy a zongorista nyerjen, mert akkor egész Európának game eovr! Putyin nem szarakodik senkivel. Nem ő robbantotta ki a háborút sem!
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 21. 16:27
SZARNI RÁ! A FIDESZ PÁRTLAPJA ELHALLGATJA A MATOLCSY-VARGA VITÁT. NEM SEMMI!
starmind
2023. szeptember 21. 16:20
Három megjegyzés a kedélyek hűtésére: 1. A lengyelek esetében Washington fogja kimondani az utolsó szót. 2. Ukránok esetében Washington fogja kimondani az utolsó szót 3. Ennek a "gabonapernek" semmi értelme, csak figyelemelterelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!