Elítéltek egy brit katonát, aki átszökött Ukrajnába az oroszok ellen harcolni

2023. szeptember 11. 16:59

Az egykori parancsnoka azt kéri Zelenszkijtől, hogy kérjen számára kegyelmet Londontól.

2023. szeptember 11. 16:59

Parancsmegtagadás és biztonsági kockázat előidézése miatt egy év börtönre ítélték Alexander Garms-Rizzi brit katonát, aki tavaly márciusban észtországi állomáshelyéről szökött Ukrajnába, ahol fél évig harcolt. Egy ukrán parancsnok sürgette Volodimir Zelenszkijt, hogy járjon közben Londonnál a 21 éves férfi ügyében. 

Garms-Rizzi, akinek az édesanyja orosz, azért jelentkezett önként Ukrajna védelmére, mert úgy vélte, hogy egy nagy gonosz ellen harcol.

Roman Kosztenko, a Golosz párt képviselője, a parlament titkosszolgálati bizottságának elnöke és a különleges erők ezredese elmondta, Garms-Rizzi az ő parancsnoksága alatt szolgált. A katona egy gyalogezred tagjaként egyike volt annak a tíz külföldi önkéntesnek, akik 2022 tavaszán segítettek visszaverni az orosz előrenyomulást Mikolajiv környékén.

„Folyékonyan beszélt oroszul, és tolmácsként szolgált. Megosztotta velünk katonai tapasztalatait, többek között arról, hogyan kell használni a külföldön gyártott fegyvereket” 

– mondta róla volt parancsnoka. Kosztenko elismerte, a katona megszegte az Egyesült Királyság katonai törvényeit, de szerinte Garms-Rizzi tettei erkölcsileg igazolhatóak voltak egy olyan időszakban, amikor Oroszország békés városokat bombázott és civileket gyilkolt. „Az ő döntése helyes volt, az emberiesség szempontjából” – mondta az ukrán parancsnok. Hozzátette, jelenléte Ukrajnában pozitív hatással volt a front moráljára.

Nyitóképünk illusztráció: Képernyőfotó/YouTube

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
urban63
2023. szeptember 12. 12:54
angol orosz anyával, ukránul beszélt? Katonaszökevény lett jó pénzért!-olcsón úszta meg...
iimre
2023. szeptember 12. 11:53
Hol a hivatkozás, a link az eredeti hírre? Sehol? Akkor erről ennyit… :DDD
jan36
2023. szeptember 12. 11:03
Azért van benne egy kis csavar. Orosz az anyja. Úgy látszik, hogy az imporált woke-világban, újbeszélül, ez azt jelenti, hogy az oroszok ellen kell néki harcolnia. Akár a mi brüsszeli ellenzékünknek. Siránkozásra nincs oka. Amikor én ettem a sorkatonák keserű kenyerét, egy fegyveres dezertálást 3-7 év katonai börtönnel díjaztak. Ha, még - mondjuk - elspuriztam volna valami idegen ország zsoldosának, valószínű, hogy 10-15 év alatt nem díjazták volna. Ha, egyáltalán hagytak volna tovább szuszogni, és, merő véletlenségből, nem "öngyilkoltak" volna meg. Úgyhogy, vegyen mély levegőt a fasz, mert féllábon is leüli azt az egy évet. Bár, lehet, hogy utána az orosz anyja egy vasvillával megszurkálja.
nempolitizalok-0
2023. szeptember 11. 19:40
Vissza kell dobni a frontra, minden emberre szükség van. Így a büntetést is megússza.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!