A csodavárás folytatása más eszközökkel

2023. szeptember 07. 09:27

Deák András azon kevés magyarországi elemzők közé tartozik akiktől igen sokat tanultam.

2023. szeptember 07. 09:27
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Gyakran kérdezik tőlem, hogy milyen szerszámokkal  dolgozik egy biztonságpolitikai elemző. Erre a kérdésre mindig azt szoktam válaszolni, hogy az elemző legfontosabb szerszáma, svájci bicskája, a »So what?« kérdése. Ez az a szűrő ami elválasztja a valóban fontosat a mellékestől és az anekdotától. »Az oroszok kilőtték az első Challenger 2 harckocsit.«

»So what? Az ukrán felderítők a Szúró Viking sárkányfogaival szelfiztek.« So what? Stb. Ma ugyanezt a kérdést tettem fel miután meghallgattam egy gazdasági elemzéssel foglalkozó podcast-et. Deák András azon kevés magyarországi elemzők közé tartozik akiktől igen sokat tanultam. Igyekszek mindent elolvasni, meghallgatni tőle. A megállapítását miszerint »fogy az oroszok pénze«, egy percig sem vitatom. Azt is megértem, hogy ez egyesek számára felemelő és vigasztaló. A háború menete szempontjából azonban sok relevanciája nincs. 

Miért? Több okból kifolyólag. A minap olvastam  a SIPRI legújabb jelentését miszerint Oroszország minden különösebb nehézség nélkül tovább növelheti a  katonai kiadásait és fokozhatja a háborús nyomást. Aztán ott vannak a történelmi példák, hogy nagy és középhatalmak hogyan viseltek háborúkat az államcsőd peremén táncolva. A brittek tengerentúli bázisokat adtak bérbe. 

A spanyol köztársaságiak a Birodalom aranytartalékát lapátolták át Sztálin kincstárába. Izrael egy szegény három milliós lakosságú mediterrán törpeállam erőforrásaiból építette fel egy középhatalom haderejét. Mindez nem azt jelenti, hogy a gazdasági változónak nincs súlya a hadviselésben. Csupán annyit jelent, hogy ez a súly igen lassan és bonyolult áttételrendszereken keresztül érvényesíti a hatását. Az ukrán háború kontextusában a »fogy az oroszok pénze«, a csodavárás folytatása más eszközökkel.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Málaga21
2023. szeptember 07. 20:11
A tálibok pénze nem fogyott el, mert soha nem is volt. Ehhez képest úgy rúgták picsán a "világ urát", hogy az a taknyán csúszott haza.
snfbvksan
2023. szeptember 07. 18:35
"Izrael egy szegény három milliós lakosságú mediterrán törpeállam erőforrásaiból építette fel egy középhatalom haderejét." Nem. Izrael az amerikai adófizetők (kényszerű) bőkezű adományaiból, közvetve az egész világ kirablásából fegyverzi föl és tartja fönn a hadseregét. A Szankció Államok kormányzata több amerikai közpénzt költ egy izraeli állampolgárra vetítve, mint egy amerikaira.
Dixtroy
2023. szeptember 07. 13:22
Fogy ám az ukránok pénze is.. az eué és az usáé is.
uranvaros
2023. szeptember 07. 13:21
Izrael nagyhatalom. A többi oké
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!