Orosz-amerikai csörte a Fekete-tenger felett – amerikai drónt fogott egy orosz vadászgép

2023. augusztus 28. 06:57

„Sikerült megakadályozni abban, hogy megsértse az orosz légteret” – fogalmazott a TASZSZ a légierő intézkedéséről.

2023. augusztus 28. 06:57

Elfogott egy amerikai MQ-9 Reaper katonai drónt egy orosz Szu-30a-s vadászgép a Fekete-tenger felett – írja az orosz TASZSZ hírügynökség.

 „Sikerült megakadályozni abban, hogy megsértse az orosz légteret” – fogalmazott az orosz médiavállalat a légierő intézkedéséről. 

Azt nem fejtik ki, hogy pontosan mi volt ez az intézkedés, sem azt, hogy mennyire volt valós annak a veszélye, hogy az amerikai drón behatol az orosz légtérbe.

Az oroszok szerint az MQ-9-est az amerikai légierő működtette, légtérsértés végül nem történt.

Ez az eset nem számít ritkaságnak, hiszen gyakran jelenti a NATO és Oroszország is, hogy különféle, rivális hatalmak katonai repülőgépeit „fogják el,” mielőtt azok belépnek adott ország légterébe. Az esetek túlnyomó részében ez úgy történik, hogy felszáll a légterét védő ország vadászgépekkel, ahogy a „veszélyt jelentő” repülőgép közel ér a légtérhez, majd addig kíséri, amíg el nem hagyja a célobjektum a térséget. Extrém ritka, hogy ilyen esetben fegyvert kell használni, vagy bármilyen egzakt fenyegetést kell tenni a „légtérhez közelítő” gép ellen. A legtöbb esetben a katonai gépek anélkül is irányt váltanak, hogy egyáltalán megközelítenék a légteret.

Nyitókép: Dibyangshu SARKAR / AFP

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
remi
2023. augusztus 28. 11:38
Részletek nélkül ez a hír nem ér semmit. Ruszki források szerint amúgy mostanság 2 "tekever" drónt lőttek le a Krímnél, viszont azokat egyik se vadász hanem lérak. Úgyhogy a tököm tudja.
zakar zoltán béla
2023. augusztus 28. 10:23
Fali óriás tik-tak
mimoza-2
2023. augusztus 28. 09:13
Nem egyszeri eset. Nem csak drónok, hanem katonai repülők is rendszeresen röpködnek orosz határok mellett. Nem tudom, most pontosan hogy történt. Múltkor "rápisilt " egy kis kerozint az amerikai drónra 😁
Janika50
2023. augusztus 28. 08:51
A nemlétező háttérhatalom, -amelyben döntően a kiválasztott nép lányai, fiai tevékenykednek- hadban áll az egész világgal. Mindenkit és mindent gyűlölnek, még egymást is. Árgus szemekkel figyelik a másik hasonlót, de egyenlőre úgy érzik, szükség van a másikra. A nyiltszini vazulusuk, a "szabadság és a demokrácia hazája" viszont láthatóan a végnapjait éli. Törvény szerűen buknia kell. A korábbi birodalmak azért voltak amik, mert kulturáli fölényük volt. Kérdem, milyen kulturális fölénye van az amcsiknak? A szánalmas filmjeik, az idétlen táncaik, a buzik? Félő, hogy az agóniája véres és hosszú lesz megszámlálhatatlan ártatlant magával rántva. A küzdelem már nyiltan folyik mindenütt. Még az időjárást is valószinüleg jelentőssen befolyásolják. ( A HAARP már megérne egy tisztességes nemzetközi vizsgálatot.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!