Megtörtént-e a várva várt áttörés?

2023. augusztus 31. 16:37

Az oroszdrukker-olvasat szerint semmi sem történt és mindez csak a nyugati PR-hadviselés része.

2023. augusztus 31. 16:37
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A napokban újra, immár sokadszor ellentmondó jelentéseket láttunk a Nagy Tavaszi Áttörés kérdésével kapcsolatban.
Az ukrándrukker-olvasat szerint a Nagy Áttörés megtörtént, innen már sokkal könnyebb lesz minden és a győzedelmes ukrán csapatok útban vannak az Azovi-tenger felé.

Az oroszdrukker-olvasat szerint semmi sem történt és mindez csak a nyugati PR-hadviselés része.
Az igazság, mint a legtöbb esetben, itt is valahol a  két pólus között parkol.
Az elkötelezetten (egyesek szerint duhajul) ukránbarát Háborús Tanulmányok Intézete csak annyiról számol be, hogy ukrán felderítőknek sikerült beszivárogniuk a Verbovától keletre fekvő erődítmények közé. (https://www.understandingwar.org/.../russian-offensive...)

A két elkötelezetten ukránbarát térkép, a LiveUAMap https://liveuamap.com/en és a DeepstateUA https://deepstatemap.live egyelőre nem módosította a Verbova környéki frontvonalakat az áttörésre vonatkozó hírek ellenére. 
 

A szintén az ukrán ügy mellett elkötelezett MilitaryLand (https://militaryland.net/maps/deployment-map/) is csupán katonai eseményről számol be a geolokációs ponton és nem jelzi ukrán katonai egységek jelenlétét a helyszínen.


Nem kizárt, hogy ezek az internetes felületek csupán az információ megerősítésére várnak és a következő napok során látni fogunk változást a térképeiken.
Mi az, amit per pillanat nagy biztonsággal elmondhatunk:
1. Szó sincs semmiféle áttörésről. A harcok továbbra is a Bradley Square három falujának a birtoklásáért, illetve a magasabban fekvő területek ellenőrzéséért folynak, még mindig a fedező védelmi zónában (security zone). 
2. Az ukrán csapatok felderítőinek sikerült beszivárogni a Verbova falut védő megerősített állások egyikébe egy felderítő és/vagy diverzáns akció keretein belül. A jelenlétüket geolokációs fényképfelvételekkel bizonyítottak. Hogy ezek a megerősített állasok az első fő orosz védelmi vonal részei vagy sem, az továbbra is vita tárgyát képezi. 
3. A sikeres ukrán akció híre hatalmas hullámokat kavart a közösségi médiában és a kattintáséhségben szenvedő médiacsatornák azonnal lecsaptak rá.
4. A hadjárat általános helyzetét tekintve per pillanat semmi jele annak, hogy ennek a taktikai sikernek bármilyen befolyása lenne a műveleti szintre.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Sameer Al-DOUMY / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
O5-1-A
2023. szeptember 02. 10:09
Az ukrán drukkerek szerint már Moszkvát romba döntötték, és Vlagyivosztokot ostromolják. Az orosz katonák csak gyalogsági ásókkal és hűtőszekrényekkel tudnak védekezni, míg a hős ukrán hadsereg pedig kézzel törik be a város falait!
Agricola
2023. szeptember 01. 22:48
Most kéne abbahagyni.
gyaloggos
2023. szeptember 01. 17:07
ABBA kell ezt hagyni, minél előbb! MINT korábban írtam, egy UKRÁN PROVOKÁCIÓT látok leginkább a harmadik világháború kirobbanásához. AZ ÉSZAKI ÁRAMLAT felrobbantása az USA támogatásával, mi több, valószínűleg segítségével történt, UKRAJNA vezetője minél inkább sarokba szorul, annál veszélyesebb, annál inkább nyúlhat olyan eszközhöz, mely tényleg világégést hozhat.
Halder_1899
2023. szeptember 01. 13:13
Legviccesebb egyben szomorú is mikor egy Mandiner hírre ugrik az ukrán barát és orosz barát is. Mind a kettő sértőnek tartja hírt és elfogultsággal vádolja a portált ugyanazon ! hír miatt. Groteszk akár egymást után olvasni, hogy "ti" mármint Mandiner Moszkva / Kijev bérenc lenne. Ez megy másfél éve. Fel nem foghatom magyar ember, hogy mehet el ennyire egyik vagy másik oldalra, hogy már egy cikkre is támadásba lendül, mert ilyen ne jelenjen meg. Castelt pont azért jó hallgatni, olvasni mert nem megy egyik oldalra sem. Persze ő is támadva van az elkötelezett két tábor által, attól függően amit ír, melyiknek nem kedvező.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!