Leszállt a Holdra India!

2023. augusztus 23. 15:06

Sikeresen landolt a Chandrayaan-3 leszállóegysége a Hold felszínén.

2023. augusztus 23. 15:06
Chandrayaan 3

 

Az indiai Chandrayaan-3 űrszonda Vikram nevű leszálló egysége sikeresen landolt a Holdon. Az égitest déli sarkának közelében leszálló eszköz a Pragyaan holdjárót vitte magával, amely hamarosan útra kel a Hold felszínén.

India ezzel a negyedik ország, amely sikeresen juttatott űreszközt a Föld kísérőjének felszínére, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után.

Narendra Modi indiai miniszterelnök bejelentette: „India a Holdon van”.

 Gratulált a misszió tudós munkatársainak és minden indiainak. 

„Az ég nem a határ” – tette hozzi Modi, aki szerint országa mindig emlékezni fog erre a pillanatra,

és az űrszonda sikere egy szebb jövő felé vezeti az országot.

India egyébként ezekben a hónapokban előzi meg Kínát és lép elő a világ legnépesebb országává.

Az elmúlt hetekben Oroszország versengett Indiával, űrszondája pár nappal korábban érkezett a Holdhoz, ámde leszállás helyett Holdba csapódás lett az orosz űreszköz sorsa.

Videó a landolás pillanatairól

 Az indiai misszió ünneplő tudósai

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitóképen: az indiai űrszonda fellövése (L R Shankar / The Times of India / The Times of India via AFP)


 

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 23. 20:04
>>> jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2 2023. augusztus 23. 16:05 ...India megelőzte Kínát és a Földön a legtöbb ember indiai.<<< Ez még azelőtt jutott eszedbe, hogy lezuhantál töki?
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 23. 20:02
>>>Hekimeki 2023. augusztus 23. 18:53 Egyébként hány évet is késtek<<< Na pontosan mennyit? Összeszámoltad már hekikutya? Láthatóan aki itt lemaradasbán van az nem India, hanem te vagy. 😂😂😂😂😂😂
figyelő4322
2023. augusztus 23. 19:34
Ugandai Bubu, ma, 17:10 Dzsukel, dzsalnak, távesz, stb... Kérkedsz, hogy afrikai neved ellenére indiai származású vagy? Ez nem is szégyen, hiszen nem tehetsz róla, ma pedig még büszke is lehetsz RÁJUK...! Persze jó lenne, ha magyar bennszülöttekkel társalogva inkább magyarul beszélnél...
figyelő4322
2023. augusztus 23. 19:25
Szép teljesítmény India részéről, ez vitathatatlan! Az igaz, hogy lemaradtak vagy 54 évvel az Armstrong- féle expedíció mögött - ez viszont nem von le semmit az indiaiak teljesítményéből. Hiszen Ameróka is jórészt külföldi tudósok megalapozásának kõszönhette azt a sikert - habár még így sem érdemes lebecsülni őket sem. Azt persze érdemes még megemlíteni, hogy 54 évvel ezelőtt India egy szinte reménytelenül szegény, Harmadik Világba tartozó ország volt. Mára pedig egy technológiai nagyhatalommá nőtte ki magát, nem is utolsó sorban sok okos bennszülött szorgalmas munkájának köszönhetően!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!