Kikerülték és magára hagyták a haldokló serpát: vizsgálat indul a pakisztáni tragédia ügyében

2023. augusztus 13. 20:18

Mohammad Hasszant az állítások szerint több tucat hegymászó kerülte ki segítségnyújtás nélkül.

2023. augusztus 13. 20:18
null

Vizsgálatot indítanak a pakisztáni K2 csúcsa alatt történt tragédia miatt, amely során meghalt egy 27 éves serpa – idézte a Sky News Karrar Haidrit, a Pakisztáni Hegymászó Klub titkárát. Elhangzott, hogy a vizsgálat célja, hogy 

kiderüljön, mi is történt pontosan július 27-án a világ második legmagasabb hegycsúcsa alatt.

A lap emlékeztetett, hogy aznap közel száz ember jutott fel a pakisztáni magaslatra, köztük az a Kristin Harila is. A norvég hegymászónő ezzel rekordot döntött, három hónap és egy nap alatt mászta meg a világ összes nyolcezres csúcsát. Eredményeit a hegymászóközösség ugyanakkor vegyes érzelmekkel fogadta, mert Harila a korábbi rekorderhez, Nimsdai Purjához hasonlóan komoly asszisztenciával, helikopteres segítséggel és pótlólagos oxigénnel mászott. 

Emellett a csúcssikert beárnyékolta az a hír, mely szerint 

a csúcsra vezető úton kikerültek és magára hagytak egy haldokló teherhordót, aki később életét vesztette.

Pedig a szemtanúk szerint menthető állapotban volt.

Harila tagad

Egy felvétel is körbejárta a közösségi médiát, amelyen az látható, hogy a 27 éves Mohammad Hasszant, aki 150 méterrel a csúcs alatt zuhant néhány métert, a hegymászók sorra átlépik, ahelyett, hogy segítenének neki. A norvég hegymászónő ugyanakkor tagadta a vádakat, sőt, azt állította, 

órákig próbálták megmenteni a serpa életét.

A vonatkozó felvételt alább tekinthetik meg:

A Sky News hozzátette, a vizsgálatban nagy segítség lesz az, hogy Philip Flämig operatőr drónfelvételeket készített a helyszínen, amelyen Flämig szerint egyértelműen látszik, hogy legalább ötven hegymászó lépett át a tehetetlen serpán.Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2023. augusztus 14. 08:26
Körösi Csoma Sándor tibeti tevékenységének, szenvedéseinek a fűtetlen szobában, fagyos télben a zanglai kolostorban legalább volt nem kevés tudományos értéke amikor megalkotta a tibeti-angol szótárát. Ráadásul magyar létére a nemzetközi tudománynak is nagy szolgálatot tett. Valódi célja pedig nem a magasságok versengő, egyéni megmászása volt, hanem a magyarság keleti rokonait, gyökereit kereste, ami szintén nem egyéni dicsőség hajhászás.
pipa89
2023. augusztus 14. 07:50
Gratula, merő emberség a hegymászó-biznisz. Lassan a szemét- és hullahegyre kell szervezni a csúcstámadást, nem az alacsonyabb Mt. Everestre.
Cserna János
2023. augusztus 14. 02:33
8000 méteren nincs esély menteni. Aki odamegy, ezt el kell fogadja!!! Nem kötelező ott munkát vállalni, de ha bajba kerül, senki ember sem tud segíteni rajta. Mindenkinek elég a maga terhe és feladata. A magyar hegymászó felesége májusban nem is verte a tamtamot a férje halála miatt. Mi fotelhegymászók el sem tudjuk képzelni, milyen körülmények vannak ott fenn. Egy átlagos ember 5 percen belül megfulladna, az alaptáborban is egyébként 25 percen belül. Ott meg az a magasság az, ahol érdemi elsősegélyben, mentésben lehet részesíteni valakit - kb 5600 méteren.
Kozmosz
2023. augusztus 14. 01:46
Ha a szemtanúk szerint menthető állapotban volt, akkor a szemtanúknak is az anyjuk picsáját, mert otthagyták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!