Amit itt látunk, az egész egyszerűen Európa bekerítése

2023. augusztus 02. 06:26

A régi-új orosz érdeklődés Nyugat-Afrika iránt nem a véletlen műve.

2023. augusztus 02. 06:26
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„Szóval, miért is fontos Niger? Az utóbbi napokban mindent hallottunk már. Urán, La Gloire és a szabályokon alapuló anyánk kínja. A lényeg persze ennél prózaibb, amint azt a két csatolt térképen látjuk. Nigeren halad át két rendkívül fontos jelenlegi, illetve tervezett csőrendszer. Az egyik a migrációé, a másik az energiáé.

A jelenlegi küzdelem a két nigeri csap birtoklásáért folyik. Az egyik az egyik fentemlített csövön lovagol, a másik a másikon. A franciák és az őket támogató európai államok azt akarják, hogy az energia folyjon csőből, a migráció pedig ne folyjon. Oroszország azt akarja, hogy az energia sohase folyjon, a migráció viszont annál inkább. Az utóbbival, a migránsfegyverrel a célja Európa destabilizálása. Az előbbivel pedig az európai energiafüggőség fokozása.

Ez utóbbiban Oroszország bízvást számíthat azoknak a játékosoknak a segítségére, akik nem akarják elveszíteni a jelenleg jól tejelő és/vagy jövőbeli európai energiapiacukat: India, Szaúd-Arábia és talán szép csendben és kizárólag ebben a szűk kontextusban, még az USA is. A régi-új orosz érdeklődés Nyugat-Afrika iránt, a muzsikusok kalandjai Maliban, a régión végigsöprő puccsjárvány, stb. nem a véletlen műve és nem is egyfajta nosztalgizáló orosz birodalmasdi. Amit itt látunk, és amit egy közepesen decens gojátékos már három lépéssel korábban felismert volna, az egész egyszerűen Európa bekerítése.”

Nyitókép: a puccs bejelentésének videórészlete

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. augusztus 03. 10:24
Oroszország azt akarja, hogy a migráció folyjon..Folyik az, függetlenül attól, hogy mit akarnak az oroszok. Max. számolnak az európai vezetés idiotizmusával..
Zolotarjov
2023. augusztus 03. 09:59
Vagyis akkor Gyuri bácsiék NGO-i Putyin kottájából játszanak? :)
Advocate
2023. augusztus 03. 07:18
Deces go játékos vagy decens goj átékos! :-) Csak mert a cikkben egybe van írva!
Intruder
2023. augusztus 03. 06:10
A gó nagyon jó példa. Persze a térképet sem árt elővenni hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!