Elképesztő állapotok: újabb ötszáz embert tartóztattak le, több tízezer rendőr az utcákon Franciaországban

2023. július 02. 09:23

Ennek ellenére „nyugodtabb éjszakáról” számoltak be a hatóságok.

2023. július 02. 09:23
null

Franciaország történetének egyik legerőszakosabb zavargássorozatával foglalkozik a sajtó napok óta. A migráns hátterű rendbontások amiatt törtek ki, mert pár nappal korábban Nanterre-ben – Párizs egyik elővárosában – 

közlekedési ellenőrzés közben egy rendőr lőfegyverével halálosan megsebesített egy 17 éves fiút, 

aki nem volt hajlandó a rendőr utasítására megállni az autójával.

A francia belügyminisztérium vasárnap arról számolt be, úgy tűnik, hogy az erőszak mértéke csökkent az előző éjszakákhoz képest, mivel 45 ezer rendőrt vezényeltek ki éjszakára – számolt be a Guardian.

Nyugodtabban telt a szombat éjszaka

Gérald Darmanin belügyminiszter közölte, vasárnap hajnali 3 óráig országszerte összesen 486 embert tartóztattak le. Ismertették, hogy a legnagyobb összecsapások szombaton Marseille-ben voltak. A rendőrség könnygázt vetett be, és késő éjszakáig tartó utcai harcokat vívott a fiatalokkal a városközpontban. Éjfélre azonban a marseille-i és lyoni hatóságok már kevesebb incidensről számoltak be, mint előző este, a két városban 56, illetve 21 embert tartóztattak le.

Párizsban és a környező régiókban mintegy 7 ezer rendőr volt jelen az utcákon, a francia fővárosban vasárnap hajnali fél kettőig 126 embert tartóztattak le.

A marseille-i zavargásokról több felvétel is bejárta a közösségi médiát. Az egyiket alább láthatják:

Eltemették Nahel M.-et

A Guardian hozzátette, hogy ugyancsak szombaton Nanterre-ban eltemették Nahel M.-et, és zajlik az eljárás a fiút lelövő rendőr ellen is, miután kiderült, nem igaz, amit először állított.

A rendőr azt mondta ugyanis, azért lőtt, mert az autó vezetője – aki nem volt hajlandó megállni igazoltatásra – el akarta gázolni őt és társát. A videófelvételek szerint azonban a rendőr akkor lőtte le követlen közelről a 17 éves fiút, amikor az megpróbált elhajtani mellőle – ismertette a lap.

***

 

A nyitóképen a marseille-i zavargások láthatók. Fotó: NASEER TURKMANI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

 

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jusztiscsak
2023. július 03. 02:34
Mintha a fideszes propaganda visszhangjai lennétek. A gazdijaitok agymosása egy bitessé tett titeket. 10 szót ismételnek nektek és indul a kibaszott fidernyák pavlovi reflex, az acsarkodás, a gyűlölet. Migráns, dollárbaloldal, Soros, Brüsszel, háborús infláció. Tényleg ennyire faékek lennétek? Valószínűleg kb. 100. generációs bevándorló, azaz nem migráns, hanem 100 éve őshonos család, francia állampolgára lehetett az illető gyerek. A migráció ellenesség egyszerű idegengyűlölet, ami a nemzetszocializmus eszméinek alapja. A világon az egyik legdurvább kormányzati szintű idegengyülölet politizálás Magyarországon van és ezzel kapcsolatos aljas nézetek közmédiában terjesztése. Csak így nácizzátok az ukrán hősies honvédőket, akik az anyaföldjüket, országukat, anyáikat, fiaikat, gyerekeiket elpusztítő rohadék ruszkik ellen védekeznek. Lassan mint egy szekta, olyan lett a hazugsághívő fidesz fan banda. Most a pénzeteket is elszedi a királyotok, háborús kötvény címen. Utána mi jön? Tömeges rituális öngyilkosságra felszólítás? Ha már nem tud eltartani ennyi kutyát a falkavezér.
ringwoodite
2023. július 03. 01:58
Franciaorszag egyre gyongebb...
Michel
2023. július 02. 19:27
Isten óvja Franciaországot!
Michel
2023. július 02. 19:23
A trianoni jövendölés kezd beteljesülni, ez már a vég kezdete, a francia nemzeti álom vége. Nem is lehet más, hiszen a gazemberséget ünneplik lassan 250 éve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!