Kemény évek várnak Németországra a Zöldek minisztere szerint

2023. július 28. 06:14

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint szűk esztendőkre kell felkészülniük a németeknek.

2023. július 28. 06:14
HABECK, Robert
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

A radikális energiapolitikai váltást régóta sürgető és kormányon megvalósítani kívánó német Zöldek szövetségi gazdasági minisztere, Robert Habeck arról beszélt: Németországra öt kemény év vár, az országnak kölcsönt kell felvennie ahhoz, hogy támogassa a vállalatok energiaköltségeit, ellenkező esetben elveszítik az iparukat – írja a Politico.

A zöld ipari átállás miatti kemény évek „terheket raknak majd az emberekre” 

– tette hozzá a zöld miniszter. Habeck kommentálta azt is, hogy az IMF szerint idén a német gazdaság 0,3 százalékkal zsugorodni fog: „Az adat egyértelműen nem jó”.

A német statisztikai hivatal már májusban figyelmeztetett arra, hogy az ország recesszióba lépett. Egyes nagyvállalatok már a Németországból való elköltözésen gondolkodnak, amik felerősítik az ipar elvesztésétől való félelmeket.

Van magyarázat

A zöld gazdasági miniszter a helyzetet a drága energiaárakkal magyarázza, 

amit szerinte Németország azért érez meg jobban, mert előtte az olcsó orosz gázhoz volt szokva. 

Emellett a magas kamatok is lassítják a beruházásokat és a globális kereskedelmet, amit Németország mint exportfüggő ország különösen megérez Habeck szerint.

Robert Habeck kijelentette: nincs ok félelemmel tekinteni a helyzetre, ugyanakkor nem akarja ignorálni a tényeket, hogy az embereknek növekedni fognak a terhei. „Nagy átalakulási időszak áll előttünk 2030-ig, mialatt Németország egy hagyományos, fosszilisenergia-függő iparról átáll a zöld energiára, mint például a hidrogénre” – fejtette ki a zöld politikus.

Habeck azt javasolja, hogy a nemzetközi versenyben részt vevő, energiaintenzív vállalatok kapjanak állami támogatást az energiaköltségeikre, és így kiállják az átalakulás kihívásait, s legyen elég pénzük a beruházásokra.

Ezt a javaslatot ugyanakkor nem támogatja sem a koalíciós társ liberális párt, sem Olaf Scholz szocdem kancellár.

Habeck úgy látja, Németország vagy szakít a szigorú adósságpolitikájával, vagyis kölcsönt vesz fel, 

vagy pedig az ipari alapzatának elvesztésével kell szembenéznie.

Feltette a kérdést: „Kölcsönt vegyünk fel, vagy ne legyen tovább iparunk? Nem maradt sok időnk”.

Pesszimista vállalatok

Lapunk nemrég beszámolt arról: bár a német gazdaságban már jó ideje rossz a hangulat, egy új felmérésből kiderült az is, hogy mekkora a frusztráció a német iparon belül – vezette fel cikkében a Die Welt. Az újság előzetesen betekintést nyert a Kantar tanulmányába, amelyet az FTI-Andersch tanácsadó cég megbízásából készítettek. Összesen 150, a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatot kértek meg értékelésre. A válaszaikból kiderült, hogy jelentős részük  negatívan vélekedik Németországról mint üzleti helyszínről: a cégek bő negyede (26 százalék) fontolgatja a gyártókapacitások külföldre telepítését.

Nem meglepő módon Németország az energiaárak és az energiaellátás területén kapta a legrosszabb értékelést. De a szabályozás és a bürokrácia is sok vállalatot megrémít. Alig jobb a cégek megítélése arról, hogy mekkora az esélye annak, hogy elegendő szakképzett munkaerőt találjanak az országban. 

A cikk szerzőit az döbbentette meg még inkább, hogy

a vállalatok 40 százalékának már konkrét tervei voltak az Ázsiába való áttelepülésre. 

Ennek megfelelően sokan Kínában akartak kapacitásokat kiépíteni. A német kormány nemrég közzétett Kína-stratégiájában a népköztársaságot „partnerként, rendszerszintű riválisként és versenytársként” határozták meg – emlékeztet a lap. Ráadásul nem kevés megfigyelő arra figyelmeztet, hogy a formálisan kommunista országtól való túlzott függés megbosszulhatja magát, teszi hozzá a Die Welt.

 

 

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DE JÓ
2023. július 28. 12:24
Miért is kell nehézségekkel és életszínvonal csökkenéssel szembesülni a németeknek? Mert harminc év gyümölcsöző együttműködés után ellenséget csináltak az oroszokból, és kinyírták a gazdaságuk energetikai alapjait, olyan színvonalú erőszakos "zöldítéssel", ahogy nálunk ment annak idején a kolhozosítás. Most meg megpróbálják megmagyarázni a népnek, hogy ennek így kellett lenni, ez így, és csak így történhet, és valójában minden így van jól. A tipikus előremenekülő diktatúra, ami, amikor látja, hogy eltolt mindent, akkor jó libsi módjára nem válllaja a felelősséget, hanem agymosásba kezd, és kinyírja, aki ennek ellentmond. Akár Észak-Korea. :P :P :P
robogo72
2023. július 28. 11:48
A keleti blokk széthullásakor már elkezdték a modern gyarmatosítást, az Európai Unió 2004 bővítése pedig újabb apropó volt a tőkekihelyezésre. Amíg tulajdonban vannak, addig a problémáikat továbbhárítják. Ha ezt nem tudnák csinálni, akkor lennének igazi bajban. Ez csak vihar a biliben.
hátakkor
2023. július 28. 11:43
10 éve EU direktíva volt a kondenzációs gázkazán. Most villamos hőcserélő az esztéta célja. A freiburgi könyvtáros örömmel szereli fel, kínai napelemmel, hisz az áram a konnektorból jön.. egy gombóc fagyi árát megéri!
Player1
2023. július 28. 11:20
A KORFA idősebb és FEHÉREBB része Dél- és Közép-Európába KÖLTÖZIK és ide is VÁRJA A NYUGDÍJÁT. Németország követi Franciaországot a lejtőn. A gondok sokasodni fognak... NEM KELL EHHEZ JÓSNAK LENNI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!