Joe Biden elmagyarázta, miért szállítanak kazettás lőszert Ukrajnának

2023. július 08. 10:56

„Kifogyóban vannak a tüzérségi eszközökből, és nekünk is alacsonyak a készleteink” – mondta az elnök.

2023. július 08. 10:56

A hagyományos lőszerek hiánya miatt küld az Egyesült Államok Ukrajna számára ENSZ-egyezmény által tiltott kazettás lőszereket – nyilatkozta Joe Biden elnök pénteken, miután kormánya újabb, ezúttal 800 millió dollár (mintegy 480 milliárd forint) értékű katonai segítséget jelentett be.

Joe Biden a CNN-nek adott interjúban nehéz döntésnek nevezte a hozzájárulás megadását a vitatott eszközök szállításához, de hozzátette, hogy meggyőzték őt ennek szükségességéről, mert Ukrajnának szüksége van lőszerre az orosz erők elleni támadáshoz. Az ukrán erők 

kifogyóban vannak a tüzérségi eszközökből, és nekünk is alacsonyak a készleteink”

– magyarázta az elnök, hozzátéve, hogy átmeneti időszakra fogadta el a védelmi minisztérium javaslatát a kazettás eszközök ukrajnai szállítására, ameddig az Egyesült Államok nem lesz képes több 155 milliméteres lőszert legyártani.

Az amerikai védelmi minisztérium illetékese pénteken azt mondta, hogy a vitatott lőszerek szállításának elsődleges oka, hogy segítsenek az ukrán erők számára áttörni az orosz védelmi vonalakon. Colin Cahl, a Pentagon védelempolitikáért felelős államtitkára elismerte, hogy az ukrán ellentámadás „kicsit lassabban halad, mint sokan remélték”.

Előzőleg az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a Fehér Ház napi sajtótájékoztatóján a lőszerekkel kapcsolatos aggályokról azt mondta, hogy az amerikai adminisztráció egyeztetett a szövetségesek és partnerek képviselőivel.

(MTI)

***

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bokrosbirka
2023. július 09. 09:46
Meg azt a ribanc Rebeka jó édesanyádat fingó majom! Remélem az Oroszoknak is lesz annyi eszük és előszedik a raktárból a gyors lövedékes géppisztolyt amely bárhol eltalál a légzárvány miatt biztos halál. Az is be van ENSZ által tiltva, mint a kazettás bombák! Majd meglátjuk hány jenki tér haza a sunyi háborúból!
vamonos
2023. július 08. 15:43
Remélem Biden papa meg a sleppje is ott fog ülni a vádlottak padján Hágában.
luisbathhelena
2023. július 08. 14:23
Miféle kazettás lőszer?? Mit fonomkodunk??)) Ezek kazettás bombák!!! Számos ország bán betiltva. De ugye az ukik se reklamalnak ha az oroszok is bevetik...
pipa89
2023. július 08. 13:11
Na, most akkor ki az igazi háborús bűnös??? Az egyik 19, a másik egy híján 20.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!