Kétméteres lángokon átszáguldó lopott busz, felgyújtott épületek, halálos áldozat – így kényszerült féltérdre Franciaország (VIDEÓ)

2023. július 01. 20:07

Párizsban és több francia nagyvárosban is példátlan méretet öltöttek a zavargások, rendőrök tízezrei küzdenek az utcákon. Összefoglalónk!

2023. július 01. 20:07
null

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Franciaországban, Gerald Darmanin belügyminiszter becslései szerint tegnap este közel 1000 zavargót tartóztattak le, mert részt vettek az elmúlt évek legerőszakosabb tüntetéseiben, amelyek miatt még Emmanuel Macron francia elnöknek is haza kellett utaznia az EU-csúcsról.

MIért forrong Franciaország?

Az elmúlt időszakban a francia helyzettől volt hangos a világsajtó. Franciaország történetének egyik legerőszakosabb zavargássorozatának oka, hogy Nanterre-ben – Párizs egyik elővárosában – egy közlekedési ellenőrzés közben  

egy rendőr lőfegyverével halálosan megsebesített egy 17 éves fiút,

aki nem volt hajlandó a rendőr utasítására megállni az autójával.

Lángokban áll Franciaország

Mint arról lapunk is beszámolt, az incidenst követően lángba borult Franciaország, a hatóságok 45 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra.

Folyamatosak az összecsapások a rendőrök és a tüntetők között, akik már pirotechnikai eszközökkel is lövik a rendőröket, autókat és középületeket gyújtottak fel Párizs külvárosában és Franciaország más városaiban.

Az észak-franciaországi Mons-en-Barœulban például még a városházát is lángba borították. A helyi polgármester szerint az épület egyes részei teljesen megsemmisültek. Ráadásul nem ez volt az egyetlen épületeket is érintő tűz a zavargások során. A legutóbb napvilágot látott felvételek szerint a csütörtök esti zavarágsok során a francia rendőrség teljesen elvesztette az irányítást a nagyvárosok felett. 

A felvételek szerint Párizs Aubervilliers nevű elővárosában a zavargások során egy autóbuszgarázst is felgyújtottak. A Twitteren megosztott egyik videón látható is, ahogy óriási lángokkal égnek a buszok a garázs udvarán.

Egy másik felvételen pedig a tűz következményei láthatók, a buszokból csak a vázuk maradt hátra.

Erről ide kattintva olvashat bővebben. A lángoló Franciaországról készült galériánkat pedig itt tekintheti meg.

***

Lopott busszal randalíroztak Párizs utcáin a tüntetők (VIDEÓ)

Újabb elképesztő felvételek láttak napvilágot az éjszakai zavargásokról.

***

Macron aggódik

A francia elnök pénteken tárcaközi válságtanácskozást tartott a francia Belügyminisztériumban, a tanácskozást követően a zavargásokat indokolatlannak minősítette és nyugalomra intett, valamint felhívta a figyelmet a szülők felelősségére is. Macron hozzátette, hogy az internetes közösségi oldalak meghatározó szerepet játszanak az elmúlt napok történéseiben.

A francia elnök szerint az éjszakai erőszakos gyülekezéseket a Snapchat, a TikTok és más közösségi oldalakon szervezik, s a fiatalok között versengés folyik az erőszak másolásában.

„Időnként az az érzésünk, hogy egyesek az utcán folytatják a videójátékokat, amelyektől megrészegültek” – tette hozzá. Jelezte továbbá, hogy a hatóságok kötelezik a szolgáltatókat a zavargásokról készült felvételek törlésére és a felhasználók azonosítására. Rendőrségi források szerint a péntekre virradóra előállított 875 rendbontó háromnegyede kiskorú, a zavargók átlagéletkora 17 év. Erről itt írtunk bővebben.

Eric Dupond-Moretti, Franciaország igazságügyi minisztere ugyanakkor arról beszélt, hogy „az igazságszolgáltatás nem a tévében vagy a közösségi médiában történik”. Hangsúlyozta továbbá, hogy aki a rendőrség, vagy az igazságszolgáltatási rendszerre támad, az cinkosa mindennek, ami a zavargások során történik. Mint fogalmazott: megérti a tüntetők heves érzelmeit, hiszen egy fiatal életét vesztette, de elmondta azt is: a zvargások következtében egy rendőr például majdnem elevenen elégett, valamint a tárcavezető is nyugalomra intette a francia lakosságot.

A francia zavargások első halálos áldozata egy 19 éves férfi volt, aki fosztogatás közben zuhant le egy Lidl tetejéről. Erről itt írtunk bővebben.

bővebben.

A rendőrök türelme is elfogyott

A francia elnök és az igazságügyi miniszter kijelentései csöppet sem alaptalanok, hiszen Franciaország két legnagyobb rendőrtiszteket képviselő szakszervezete pénteken közös nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy a jogállamot „minden eszközzel (...) a lehető leggyorsabban” helyre kell állítani. Az ALLIANCE és az UNSA névre hallgató,

Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Mateusz Morawiecki is reagált a történtekre

A lengyel miniszterelnök egy a lengyel és a francia „hétköznapokat” összehasonlító videót tett közzé a Twitter-oldalán. A videóban a jelenleg is zajló, migráns hátterű párizsi zavargásokról készült felvételek láthatók: felgyújtott autók, barikádok és a rohamrendőrség páncélozott járművei, valamint olyan képsorok, amelyeken a boltok kifosztása látható.

Ezzel szemben a videó bemutatja, hogyan telnek a nyári napok Varsóban a rendezett városban a fiatalok nyugodtan sétálgatnak, vásárolnak, a fiatal lányok beszélgetnek egymással, családok piknikeznek egy parkban. Erről itt írtunk bővebben.

Mbappe is megszólalt

A zavargásokra még Kylian Mbappe, francia futballsztár is reagált. „Az erőszak nem old meg semmit” – fogalmazott, valamint azt kérte követőitől, hogy azt inkább a „gyász, párbeszéd és újjáépítés” váltsa fel. Erről itt olvashat részletesebben.

 

 

Nyitókép: Gauthier Bedrignans / HANS LUCAS.Gauthier Bedrignans / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2023. július 02. 11:40
Régen teltek a dolgos hétköznapok, és nem történt semmi. Most meg azt hiszem, keletről és nyugatról (de már délről és északról is) megjelent "a Történelem." Nagyon izgi meg mozgalmas, de úgy érzem, kicsit sok...
Mátyás01
2023. július 02. 09:28
Biztosan segít a békés együttélés megteremtésében, hogy egy rendőr feltételezett hibája miatt, mások autóit gyújtják fel, akiknek az égvilágon semmi közük az egészhez. Egyébként a lelőtt fiúnak ennyi rokona van? Gondolom, mert az nem lehet, hogy faji/vallási alapon randalíroznak, hiszen a bevándorlók nem rasszisták. Ha kiderülne, hogy arab volt a rendőr is, egyből hazamennének.
beobachter1
2023. július 02. 09:26
A "tatarozás" alatt a lakosság cseréje zavartalan! Mégis mit gondoltak a csigaevők? Tömegesen importálják a négereket, de a kultúrájukat Afrikában fogják hagyni? Franciaországból csináltak egy Francisztánt! Egészségükre! A legszebb az egészben az, hogy Magyarországot győzködik, terrorizálják évek óta, hogy fogadjuk be a hordákat, mert az nekünk jó lesz! Há a büdös kurva anyátokat basszátok fel a ravatalon!
allen9
2023. július 02. 09:22
rohadjanak el
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!