Belgiumban és Svájcban is zavargások törtek ki Franciaország után (VIDEÓ)

2023. július 03. 16:29

A közösségi oldalakon szerveződnek a fiatalok, a svájci kormány már a határokat is lezárja, hogy elkerüljék a nagyobb zavargásokat.

2023. július 03. 16:29
null
Varga Mátyás Zsolt
Varga Mátyás Zsolt

Franciaország forrong, miután rendőri igazoltatás során egy rendőr lelőtt egy 17 éves gyereket. Egészen pontosan előző kedden a francia rendőrség igazoltatásra megállított egy lengyel rendszámú Mercedest vezető, algériai származású 17 éves gyereket, Nahel Merzoukot, aki az igazoltatás közben megpróbált egyes beszámolók szerint elhajtani, másik beszámolók szerint áthajtani a rendőrökön, így azok tüzet nyitottak rá, amibe Nahel belehalt.

Az incidensből egy hatalmas, öngerjesztő forrongáshullám kerekedett Franciaország szerte.

Rendet teremteni! - adta parancsba Emmanuel Macron

Elegük van a franciáknak a zavargáshullámból: elégedetlen polgármesterek a lakosságot mozgósítják, Macron rendteremtést követel - de megingathatja az elnök pozícióját a válság?

Azaz inkább „frankofónia-szerte”, ugyanis a friss hírek szerint Franciaország után Belgiumban és Svájcban is zavargások törtek ki. Lausanne városában, Svájc francia ajkú részén például szombaton éjjel több mint száz fiatal fosztogatott, valamint a rendőrökre Molotov-koktélt dobtak, aminek következtében hét embert letartóztattak Az egyik legnagyobb svájci lap így ír az eseményekről:

A lausanne-i városi rendőrség közleménye szerint a hét letartóztatott személy közül hat kiskorú, portugál, bosnyák, szomáliai, svájci, grúz és egy szerb, a hetedik pedig egy 24 éves svájci férfi. Pont ezt megelőzően szombaton reggel-napközben arról szóltak a svájci hírek, hogy féltek a lakosok, hogy a zavargások átterjednek Franciaországból, ugyanis a Genftől egy lépésre lévő Annemasse-ban is megjelentek a fosztogatók.

Genfben erre válaszul megpróbálták a hatóságok lezárni a tömegközlekedést, s felfüggesztették a határátlépést

– ugyanis Genf és Annemannes nagyjából olyan, mint Budapest és Érd, hiába van egy országhatár a két város között – viszont ez a fizikai zár nem állította meg a forrongó hangulat átterjedését Svájcba: a lausanne-i rendőrség szerint a városban elkövetett cselekmények közösségi oldalakon közzétett felhívások eredménye volt.

A város biztonságáért felelős önkormányzati képviselő nyilvánosan elítélte az „erőszakos cselekményeket”, melyeket „szervezett kísérleteknek” nevezett arra, hogy kifosszák az üzleteket, amelyre szerinte (is) nincs semmi mentség. Viszont meg kell jegyezni azt is, hogy Svájc többi francia nyelvű kantonjában nem volt ekkora zavargás. Genfben volt a rendőrség jelentése szerint egy-két elszigetelt incidens, de messze nem akkora mértékűek, mint a lausanne-i.

Belgium se járt sokkal jobban

Belgiumban péntekre virradóan állt a bál: Brüsszelben több mint 60 embert tartóztattak le, Liège-ben pedig négyet. Ilse Van de Keere belga rendőrségi szóvivő szerint a Brüsszelben letartóztatottak zavargásokat akartak kiprovokálni a belvárosban, s felgyújtottak legalább egy autót. De azért Ilse Van de Keere hozzátette, hogy csütörtök este is volt Brüsszel több pontján különféle incidens, amelyek során fiatalok csaptak össze a rendőrökkel. Különösen érdekes, hogy a 64 megerősített letartóztatottból 48 volt kiskorú. 

a La Monnaie-nál, Lemonnier környékén és Anneessens kerületben történtek – relatíve távol az uniós negyedtől. Ugyanezen a környéken volt látható az a plakátkiállítás, amelyben 13 közel-keleti hátterű fiatal halálával példálózva szólítottak fel a Frontex megszüntetésére; ugyanis szerintük azt a 13 embert az EU határai ölték meg.

Az EU határai által megöltek - így néz ki a társadalmi feszültség Brüsszelben

Az Unió fővárosában egyre több a bevándorlókhoz köthető követelés, tüntetés.

Belgium miniszterelnöke, Alexander De Croo reakciójában leszögezte, hogy ami Franciaországban történik, annak semmi köze ahhoz, ami náluk történt. Emellett leszögezte, hogy „egyáltalán nem fogadhatjuk el ezt a fajta forrongást”. Csütörtök óta viszont több mint 200 fiatalt tartóztattak le Brüsszelben, nagy részüket „megelőző intézkedések” keretében.

Nyitókép: Kiégett autók Lyonban
Forrás: Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
solnes-2
2023. július 04. 19:42
A dicső franciák !
vbandi-8
2023. július 04. 09:04
A nyugati társadalom önmagát ítélte halálra. HUXIT ADDIG MINDEN VÉTÓ
wezuv9
2023. július 04. 07:38
Nem kellett lángész, hogy ezt előre lehessen látni. A JÓEMBEREK pátoszos hittel vezérelve tönkretették népeiket. Ez még csak a kezdet. De ezt tudtuk, számítottunk rá, még se vagyok boldog, pedig a kárörvendés őszinte dolog, még is rettegek, mi lesz ebből!
zrx8
2023. július 04. 07:32
Svájcba hogyan kerülnek a boxosok ? A hajdani svájci gyarmatokról eresztik be őket ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!