Ez a kamikazedrón az olcsó orosz „csodafegyver” – Somkuti Bálint a Mandinernek

2023. július 17. 16:18

A Kalasnyikov-konszern által gyártott Lancetnek megvannak a maga korlátai, de hatalmas veszteségeket okoznak vele az ukránoknak.

2023. július 17. 16:18
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Emlékezetes, nemrég napvilágra kerültek felvételek arról, hogy egy T-64-es harckocsiba zuhan bele két orosz kamikazedrón; azt is tudni lehetett, hogy a drónok a Lancet-családba tartoznak, és már egy ideje kétes hírnévnek örvendenek az ukrán hadsereg körében.

Tény: az ukrán tankot két drónnak sem sikerült felrobbantania, vagy legalábbis a felvételből ez valószínűsíthető.

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanakkor nemrég arról is láthattunk felvételt, ahogy egy BM-21 Grad rakéta-sorozatvetőt változtatott gyakorlatilag porrá egy Lancet.

Vagyis megint megindult a szokásos vita arról, hogy egy éppen sikeres harceszköz csodafegyver-e vagy ellenkezőleg: túlértékelt ócskavas.

Mi Somkuti Bálintot, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatóját kérdeztük erről.

Amikor három-négy hónappal ezelőtt megindult a találgatás, hogy vajon mikor kezdődik a nagy ukrán ellentámadás, ezek a taktikai, tehát harcászati drónok már bevetésekre repültek – emlékeztet a szakértő. „A 2019-es fejlesztésű drón képes felderítő és csapásmérő feladatokat is ellátni, a hatótávolsága pedig 40-100 kilométer” – sorolja az információkat Somkuti.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bendarzsevszkij Anton

Facebook

Idézőjel

A kérdés persze az ukrán ellentámadás.

Hozzáteszi: 

az eszköz felszállási súlya megdöbbentően kicsi, mintegy 12 kilogramm, ebből hasznos súlyként 3-5 kilogrammot tud cipelni,

ami, mint rámutat, egy RPG7-es rakétavető töltetének a súlya, vagyis „önmagában túlzott átütőképessége azért nincs”, de

ha jó helyen találja el a páncélozott járművet, képes lehet, ha nem is felrobbantani, de például felgyújtani, ha gyújtótöltettel van felszerelve.

Átégeti a páncélzatot

A becsapódástól is sok minden függ, minél közelebb van a merőlegeshez a megcélzott páncélzathoz képest, annál nagyobb erőt tud kifejteni, „és megvan az esélye, hogy átégeti a 30-40 milliméteres páncélzatot is, ha kumulatív robbanófej van rajta” – mondja. Egy gyalogsági harcjárművön márpedig nincs ennyi páncél, jegyzi meg; de egy önjáró vagy egy vontatott löveget is működésképtelenné tehet, ha a toronyba vagy utóbbi esetben a helyretoló pneumatikába csapódik be – mutat rá sokoldalúságára a szakértő.

Harckocsi ellen tehát nem feltétlenül ez a leghatásosabb, de a lánctalpakat vagy a torony oldalát eltalálva le tudja bénítani azt is.

Egy másik előnye, hogy „nagyon egyszerű eszköz, a gyártási költségeit 30 ezer dollárra szokás becsülni, ennél klasszisokkal drágább eszközök ellen szokták bevetni” – ismerteti az eszköz hasznát, amely, mint a tankos felvételen látható, képes arra, hogy párban, rajban repüljön, és miután az egyik becsapódott egy célpontba, koordináltan a másik is becsapódjon (megközelítőleg) ugyanoda. „Van egy kamera az elején, aminek a segítségével lehet vezetni, s ugyanazt az eszközt lehet felderítéshez és csapásmérésre is használni” – sorolja – ráadásul modulárisan alakíthatóak; gyalogság ellen például repeszes robbanófejet is képesek rátenni. Alapvetően mégsem azok ellen vetik be. A lényeg, hogy

„amilyen célpontok ellen használják, azok sokkal drágábbak: ezek mindig kiemelt légvédelmi vagy tüzérségi eszközök vagy harcjárművek”.

Hogy miért mégsem „csodafegyver”?

Méretbeli korlátjai miatt azért sem, mert, mint Somkuti leszögezi, rádióvezérlésű, amit az ukránok elméletileg képesek zavarni, mert, bár az oroszok világelsők ebben, Kijev is kaphatott néhány olyan eszközt, ami erre képes, de ahhoz túl keveset, hogy teljes frontszakaszokat védeni tudjanak velük – egyelőre.

Egy másik gyengesége a sérülékenysége. Mivel műanyag borítja, és alig 100-150 kilométer per órával repül,

egy egyszerű gépkarabéllyal is le lehet szedni.

Sőt: a légvédelmi eszközök is könnyen ki tudják lőni, már ha észlelik – észlelés ellen a mérete nagy segítség, hiszen „alig fél asztalnyi” az orosz X-szárnyú eszköz, nem akkora mint például a Bayraktar; „nincs radarkeresztmetszete sem, műanyagból van, mire észrevennék, már tovább is állt”.

S, hogy mennyi van belőle az oroszoknak, és mennyit képesek előállítani? Somkuti szerint erre nehéz válaszolni – esetleg a brit vagy az amerikai titkosszolgálat tudhatja – de

„ha valamit három műszakban gyártanak, az ez, mert hatalmas sikereket értek el vele”.

A vojenkorok (hadibloggerek) csatornái tele vannak olyan videókkal, ahol ukrán harceszközöket semmisítenek meg, „de nyilván minden sikeresre juthat 3-4 sikertelen is”.

A drónok hatékonysága kapcsán az ukránok is megszólaltak, méghozzá a SkyNewsnak, arról, hogy  a Lancet drónok már több ukrán Leopard 2-es harckocsit és Caesar önjáró tarackokat is likvidáltak; a Leopardok milliós gyártási költsége ismeretében ez tényleg kellemetlen lehet.

Vagyis a Lancet sem csodafegyver; de kellő létszámban és ügyesen bevetve komoly fejtörést okozhat az ukránoknak.

Nyitókép: Twitter-képernyőkép

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. július 17. 21:48
"szutykok 2023. július 17. 19:39 Az olcsó, ruszki meg a csodafegyver egy mondatban kínosan röhejes:DDDDDDDD" A dzsevelin 249e dodó, a Kornet 25e.
Szutykok
2023. július 17. 19:39
Az olcsó, ruszki meg a csodafegyver egy mondatban kínosan röhejes:DDDDDDDD Az ork balfaszok még egy szaros ladát se tudnak összerakni nyugati alkatrészek nélkül:DD
Zolotarjov
2023. július 17. 18:34
Na ugye..
remi
2023. július 17. 18:09
Ruszki tg-kanálok szerint ma megérkezett a frontra a "Izdeliye-53" lancet variáns ami rajban és részben autonóm módon vadászik. Igazi élmény lehet mostanában hohol hökisnek lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!