Az európai egység vége?

2023. július 05. 23:01

A külügyi vétó felszámolására nincs jogszerű módszer, a külügyi egyhangúságot csak elkerülni lehet.

2023. július 05. 23:01
HOEKSTRA, Wopke; ZELENSZKIJ, Volodimir; BAERBOCK, Annalena
Schaller-Baross Ernő
Schaller-Baross Ernő

 

Május elején kilenc tagállam megalakította azoknak az országoknak a baráti csoportját, amelyek leépítenék az egyhangú döntéshozatalt a kül- és biztonságpolitika területén. Néhány nappal ezelőtt hét állam, Németország, Belgium, Luxemburg, Románia, Szlovénia, Spanyolország és Hollandia külügyminisztere közös véleménycikkben állt ki amellett, hogy a külügyi vétó intézményét haladéktalanul ki kell vezetni az Európai Unió működéséből. „Olyan EU-ra van szükségünk, amely szilárd, kézzelfogható eredményeket produkál” – írják a miniszterek, s azzal érvelnek, az egyhangúság követelménye az, ami megakadályozza, hogy az EU megmutassa valódi képességét, továbbá hogy még többet tegyen Ukrajna megsegítéséért. „Fokoznunk kell teljesítőképességünket a válság idején – most jobban, mint valaha” – fogalmaznak.

A külügyi kérdésekben való egyhangú döntéshozatal intézménye az Európai Unió alapító szerződésén nyugszik. Sokatmondó kijelentés a hét európai miniszter részéről, hogy nem az uniós alapszerződés módosításával kívánják elérni a külügyi vétó leépítését, hanem olyan megoldásokban gondolkodnak, amelyekkel „elkerülhető” a tagállami konszenzus. Az uniós alapszerződés módosításához valamennyi tagországnak egyetértésre kellene jutnia, majd ratifikálnia a döntést. A külügyi egyhangúság elvetésével kapcsolatban nincs egyetértés a tagállamok között, ez tehát biztosan nem sikerülne, így inkább meg akarják kerülni az egyet nem értő tagállamokat. Ráadásul a ratifikációhoz szükséges népszavazások jelentős kockázatot hordoznak magukban az eljárás kimenetelét tekintve, gondoljunk csak arra, amikor 2005-ben Hollandiában és Franciaországban a referendum az alkotmányszerződés elutasításához vezetett.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magyar demokrata
2023. július 07. 21:58
"A liberális német FDP-hez közelálló Friedrich Naumann Alapítvány által, tíz uniós tagállam 2752 polgárának megkérdezésével készített felmérés szerint......a megkérdezettek 74 százaléka látja úgy, hogy a vétórendszer „akadályozza, hogy az unió erős választ adjon az Ukrajna elleni orosz támadáshoz hasonló biztonsági válságokra” Országonként 270 ember! Ezekhez képest Pulai egy közvélemény kutató professzor!
ottoka-0
2023. július 07. 21:44
a unió valószínűleg hamarosan szét fog esni, főleg a migráns helyzet helytelen kezelése miatt nem kis részben, az unió működését szabályozó jogszabályok alóli kibúvók keresése miatt
connorj
2023. július 07. 21:26
https://m.youtube.com/watch?v=Pxk7zGvetng&pp=ygUOUG96c29ueWkgY3NhdGE%3D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!