Angliában is hatalmas akkumulátorgyár épül

2023. július 20. 06:43

A Jaguar Land Rover indiai tulajdonosát a brit kormány kiemelten támogatja a gyárépítésben.

2023. július 20. 06:43
null

Akkumulátorgyárat épít Angliában a Jaguar Land Rover (JLR) brit járműgyártó csoport indiai tulajdonosa, a Tata Motors. A vállalat szerda este jelentette be a terv véglegesítését. A gyár a délnyugat-angliai Somerset megyében, Bridgwater városának közelében épül fel, a gyártás várhatóan 2026-ban kezdődik. A Jaguar Land Rover a brit autóipar legnagyobb munkaadója. 

A Tata korábban az EU-tag Spanyolországot is fontolóra vette az új akkumulátorgyár telephelyeként, 

de végül a brit helyszín mellett döntött. A cég a brit üzleti és kereskedelmi minisztériummal közösen kiadott szerdai tájékoztatásában közölte, hogy a beruházásra 4 milliárd fontot (1725 milliárd forintot) fordít. Az új gyár közvetlenül négyezer alkalmazottat foglalkoztat majd, és a beszállító hálózat további több tízezer embernek ad munkát – áll a közleményben. A hír azért is érdekes, mert hazánkban az ellenzék hevesen ellenzi a Debrecenben épülő kínai akkumulátorgyárat.

Ezt is ajánljuk a témában

Az üzem kezdetben a Jaguar Land Rover elektromos modelljei, köztük a Range Rover, a Defender, a Discovery és a különböző Jaguar-modellek, számára gyárt akkumulátorokat, de később más márkák gyártóival is szállítási szerződéseket kíván kötni. Az angliai üzem kezdetben évi 40 gigawattóra akkumulátorkapacitást tud majd előállítani, csaknem a felét annak a kapacitásnak, amelyre iparági becslések szerint a nagy-britanniai elektromosjármű-gyártásnak 2030-ra szüksége lesz – áll a Tata Motors és a brit szakminisztérium szerdai ismertetésében.

A közlemény szerint ez lesz a Tata-csoport első gigaüzeme Indián kívül, 

és a cég Európa egyik legnagyobb akkumulátorgyárát építi fel Angliában. A Downing Street megerősítette, hogy 

a kormány jelentős ösztönzőkkel támogatja a beruházást, 

de a miniszterelnöki hivatal szóvivője erről részleteket nem árult el. A Financial Times című londoni üzleti napilap nemrégiben közölt értesülése szerint a Jaguar Land Rover anyacége 500 millió font (216 milliárd forint) támogatási csomagot kért kutatásfinanszírozás és energiaköltség-hozzájárulás formájában Londontól ahhoz, hogy az üzem Angliában épüljön fel.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság által nem sokkal később idézett londoni kormányforrások gyakorlatilag cáfolták az 500 millió fontos támogatási összegről szóló értesülést, de elismerték, hogy a támogatási csomag értéke "több százmillió font".

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. július 20. 12:50
"Ez D-dúr és e-moll 2023. július 20. 10:33 . A lítiumakku már ma egy elavuló technológia, " De maga az akku meg nem, ha egyáltalán sikerül pld a Na-ionos akku, ellenben nem itt termeljük ki a lítiumot, de ha lesz 6+ blokk Pakson, akkor akár újra fel is dolgozhatjuk.
Ez D-dúr és e-moll
2023. július 20. 10:33
"Illieral 2023. július 20. 09:34 látszik, hogy ez az akkut mindneki segge alá, nem lesz jó irány, erre most Eu bele megy miondeki gyártja a kurvára szennyező akkukat, amiknek a visszabontása még nincs is megoldva, aztán majd 5-10 év múlva ráébredenek, hogy rossz az irány" Az senkit nem érdekel, hogy mi lesz 5-10 év múlva. A lítiumakku már ma egy elavuló technológia, van még benne kb. tíz év, addig akar mindenki minél nagyobbat kaszálni belőle míg lehet. Ha kifut, majd gyártanak mást és senkit nem fog érdekelni az a társadalmi és környezeti kár, amit a túlhajtott akkugyártás okozott.
Illieral
2023. július 20. 09:34
Nekem nem az akkugyárral van bajom, de baszki látszik, hogy ez az akkut mindneki segge alá, nem lesz jó irány, erre most Eu bele megy miondeki gyártja a kurvára szennyező akkukat, amiknek a visszabontása még nincs is megoldva, aztán majd 5-10 év múlva ráébredenek, hogy rossz az irány. Lásd Eu és a dízzel botrnyok. Ott lenne a hidrogén hajtás is, amire minden szakértő mondja, hogy sokkal jobb lehetne, de mégsem...
monuskaroly
2023. július 20. 09:25
Indiai tulajdonos? Megveszik kilóra az egykori gyarmatositóikat? Mire nagy még a pofa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!