Amerikai lap: Ukrajna olyan súlyos veszteségeket szenvedett, hogy újra kellett gondolni a stratégiai terveket

2023. július 17. 07:42

A régóta várt ellentámadásban Ukrajna fegyvereinek és katonáinak 20 százalékát vesztette el a New York Times szerint.

2023. július 17. 07:42
NATO Summit In Vilnius, Lithuania

Sötét képet fest Ukrajna jelenlegi helyzetéről egy, a napokban megjelent riport a New York Times-on. Amerikai és európai forrásokra hivatkozva azt írják, hogy az ukrán ellentámadás első két hetében Kijev a fegyverei és katonáinak 20 százalékát (!) vesztette el, köztük számos csúcskategóriás NATO-országból származó eszközt. A veszteségek a következő hetekben mérséklődtek, de még mindig 10 százalék körül mozognak. 

A New York Times úgy folytatja:

a veszteségek láttán az ukrán hadvezetés kénytelen volt taktikát váltani,

a legtöbb szárazföldi műveletet leállították, helyette inkább tüzérségi rendszerekkel próbálják meg gyengíteni az orosz harcászati képességeket. Emellett a mégis megvalósított szárazföldi támadások során is lényegesen körültekintőbben haladnak az ukrán csapatok, különös figyelmet fordítva az aknamezőkre.

A lapnak ukrán katonák is nyilatkoztak, azt mondták: mindenki nagy áttörést remélt a szárazföldi műveletektől, az offenzíva azonban a veszteségek miatt jelentősen lelassult. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a lassulás okait részben nyugati szövetségeseire hárítja: azt mondta nemrég, hogy a NATO-országok fegyverei túlságosan lassan érkeztek, érkeznek meg Ukrajnába, ezért nem tudta időben megindítani az offenzívát és az oroszoknak volt idejük készülni.

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / AFP

 

 

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. szeptember 11. 07:56
Ukrajna lakossága: 2021: 41 millió 2023: 23 millió Termékenységi ráta: 2021: 1.3 2023: Európában a legalacsonyabb Ennyi volt. Oroszország végleg nyert. Atom nélkül.
alenka
2023. július 18. 23:46
Ukrán stratégia,: fehér port venni,szippantani. ..követelni és álmodozni.
fogas paduc
2023. július 18. 08:44
Úgy néz ki, hogy az amcsik rugalmasan elszakadnak Zselétől.
syphax-2
2023. július 18. 05:11
Az amerikaiak--és mindenki, aki háborúpárti--HIBÁS ÚTON JÁR. MERT HÁBORÚKKAL HOSSZÚTÁVON NEM LEHET ELÉRNI IGAZI EREDMÉNYT. AKI AZT HISZI--EGY IDEIG--HOGY LEHET, ELŐBB-UTÓBB RÁJÖN, HOGY NEM(!!!)..DE 'ADDIGRA MÁR EGY CSOMÓ EMBER MEGHAL. ITT TARTANAK MOST AZ OSTOBA--DE DÚSGAZDAG-PÉNZES--"AMIK".....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!