A hazai sajtóban észrevétlen maradt Igor Girkin letartóztatása

2023. július 24. 10:35

Igor Girkin azt terjesztette, hogy Oroszországnak vissza kell térnie az Orosz Birodalom kiterjedéséhez.

2023. július 24. 10:35
Igor Girkin (Strelkov), the former top military commander of the self-proclaimed "Donetsk People's Republic" and nationalist blogger, detained earlier Friday and accused of extremism, sits inside a glass defendants' cage during a hearing to consider a request on his pre-trial arrest in Moscow on July 21, 2023.
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„A hazai sajtóban lényegében észrevétlen maradt az egyik legismertebb orosz konzervatív figurának – orosz terminológiában a »turbopatritók« közé sorolt Igor Girkin (aka Sztrelkov) letartóztatása.

A »turbópatriótáknak« az elmúlt másfél évben meg lehetett tenni azt, amit a mai Oroszországban senki másnak: kritizálni az orosz vezetést és a katonai helyzetet. Tehették ezt amiatt, mert alapvetően még radikálisabb – állításuk szerint hazafias oldalról tették ezt, mint Vlagyimir Putyin.

Ők voltak lényegében Putyin szélsőjobboldali ellenzéke, bár magát Putyint sokáig nem kritizálták.

Nagyjából fél éve ez is megváltozott.

És hogy ki volt Igor Girkin (Sztrelkov)? Eredeti nevén Girkin, a Sztrelkov álnevet már később a katonai műveletek során vette fel hívónévként. Girkin orosz katona, az FSZB tisztje. Az orosz nemzetbiztonsági szervek Girkint küldték be 2014 tavaszán egy nagyobb katonai csapattal együtt Donyeckbe, hogy a központi hatalommal elégedetlen ukrán lakosságot felhasználva lázadásokat szítsanak.

Ez sikerült is – 2014 tavaszán Girkinék sorra foglalták el a helyi városi adminisztrációkat, majd elszakadást hirdettek, és elindították a Novorosszija projektet. Néhány hónappal később ezekből a szakadár területekből született a DNR és LNR.

Ezek ugye nem feltételezések, hanem tényszerű adatok, hiszen néhány évvel később Igor Girkin már nyíltan beszélt a szerepéről és a feladatairól Donyeckben. Girkin később a szakadár csapatok katonai vezetője lett, illetve DNR »védelmi minisztere«. 2014 augusztusában azonban csalódott a donyecki helyzetben – és a nyílt orosz segítség hiányában – és minden tisztéségéről lemondott, és hazatért. 2022 novemberében a Hágai bíróság Girkint életfogytiglani büntetésre ítélte az MH17 maláj repülőgép lelövése miatt (meghatározó szerepe volt az orosz BUK rendszer szakadár területekre érkezésében).

Igor Girkin monarchikus nézeteket vallott, és azt terjesztette, hogy Oroszországnak vissza kell térnie az Orosz Birodalom kiterjedéséhez

és szerepéhez, visszafoglalva annak hajdani, »jogos« területeit (helló Lengyelország és a Balti-államok). Putyint az elmúlt időszakban azért kritizálta, mert nem elég határozott, nem tesz meg mindent, amit szerinte meg kell, beleértve a hadigazdaság kikiáltását és teljes lakossági mobilizációt, külföldi cégek államosítását és stb.

Több milliós követő tábora volt, ráadásul Putyin liberális ellenzékéhez képest őt sokáig nem cenzúrázták, hivatkoztak rá, beszéltek róla az orosz médiában is. Az orosz »turbopatriótákról« írtam néhány hónapja egy cikket a Mandineren is, kommentben hivatkozom.

Ezt is ajánljuk a témában

Jevgenyij Prigozsin lázadási kísérlete után – ahogy azt az interjúimban is elmondtam – a még elérhető, hallható orosz ellenzék sorsa megpecsételődött. Onnantól kezdve már csak idő kérdése volt, hogy Girkint mikor tartóztatják le, hiszen a hatalomnak egyrészt erőt kellett mutatnia, másrészt meg kellett akadályoznia a Prigozsinhoz hasonló esetek megismétlődését.

Girkin néhány korábbi Telegram bejegyzése miatt szeptemberig őrizetbe került, extrémizmussal vádolják, és akár 20 év börtönt is kaphat. Az említett posztokban arról panaszkodott, hogy a katonák nem kapták meg a nekik járó kifizetéseket, és a hadseregben uralkodó általános katasztrofális állapotokra hívta fel a figyelmet. Néhány nappal korábban volt egy másik bejegyzése is, amelyben Putyint »semmirekelőnek« és »gyáva inkompetens alaknak« nevezi, és megjegyzi, hogy szükség lenne az eltávolítására, hogy »a helyére valaki igazán hatékony és felelősségteljes« jöjjön.”

Nyitókép: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tara Verde
2023. július 25. 13:22
Na, akkor most látjuk, mi jöhet Putyin után. Talán jobb lenne még Vladimiroviccsal rendezni a helyzetet.
Box Hill
2023. július 24. 19:09
A norvég sarkkutató és Nemzetek Ligája (az ENSZ elődje) tisztviselő, Fridtjof Nansen szerint 1500-tól számítva az orosz terjeszkedés minden 7 évben egy norvégiányi területtel nagyobbította önmagát. Az orosz imperializmus tehát hagyományokra tekint vissza, vannak, akik azt tartják: ez Oroszország fő hagyománya. „Az orosz történelemben – a legjelesebb történészük, Kljucsevszkíj szavaival – ’belülről van bekódolva a terjeszkedési, a kolonializációs kényszer’.”
Obsitos Technikus
2023. július 24. 18:41
És?
connorj
2023. július 24. 16:44
OLYAN OSTOBA VAGY, MINT A CSONT.☢️MEGVETLEK☢️A GAZDÁIDAT MÉGJOBBAN ☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️☢️
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!