Engedett a Bizottság: meghosszabbítják az Ukrajnából származó gabona importjának korlátozását

2023. június 05. 22:22

A megállapodás szerint Magyarország blokkolhatja az ukrán gabonafélék forgalmazását az ország területén, de nem akadályozhatja meg a más országokba történő tranzitforgalmat.

2023. június 05. 22:22
null

Az Európai Unió szeptember közepéig meghosszabbította az Ukrajnából származó gabonafélék – a búza, kukorica, repcemag és napraforgómag – behozatalára vonatkozó korlátozást – jelentette be az Európai Bizottság hétfő este.

A bizottság engedett az öt uniós tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia kérésének

miszerint a testületnek haladéktalanul intézkedéseket kell bevezetnie az Ukrajnából érkező, megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére.

A bizottság április végén az érintett tagállamokkal megállapodást kötött, amely lehetővé teszi számukra, hogy június 5-ig blokkolják az ukrán gabonafélék forgalmazását országuk területén, feltéve, hogy nem akadályozzák meg a más országokba történő tranzitforgalmat. Ezt a megállapodást hétfőn a testület szeptember 15-ig meghosszabbította.

„Ezekre az intézkedésekre továbbra is korlátozott ideig van szükség, tekintettel az öt tagállamban tapasztalt kivételes körülményekre, a betakarítási szezon előtt kialakult súlyos logisztikai szűk keresztmetszetekre és a gabonatárolási kapacitás korlátozottságára” – indokolta döntését a bizottság.

Az Európai Bizottság ugyancsak hétfőn meghosszabította az Ukrajnának nyújtott kereskedelmi kedvezményeket,

az unióba irányuló ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok, kvóták és kereskedelmi védelmi intézkedések – az úgynevezett autonóm kereskedelmi intézkedések – felfüggesztése még egy évig érvényben marad.

A brüsszeli testület hangsúlyozta: az EU ezzel is támogatja Ukrajna gazdaságát, és segít enyhíteni az ukrán gyártók és exportőrök nehéz helyzetét, amelyet Oroszország „provokáció nélkül indított, és indokolatlan” katonai agressziója idézett elő.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

***

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. június 06. 19:45
Eső után köpönyeg. A köpcös geci a nebihhel, naggyal együtt felelős 3.5 millió tonnányi ukrán szar beözönléséért. A tranzitárúként beléptetett ukrán szar a hazai piacra került, nébih ellenőrzés nélkül, megtöltve csurig a gabonatárolókat, malmokat, takarmánykeverőket. Ma se tudhatjuk kik felelősek a csalásért, az ellenőrzések áprilisig történő blokkolásáért és kikkel etették, etetik fel a gmo, fuzáriumos ukrán szart. Csak a sunyi kussolás van. Minden szinten.
fatman
2023. június 06. 11:41
A kurva anyjukat a Brüsszeli férgeknek! Csak Európa tönkretételén dolgoznak
nuknuk
2023. június 06. 08:41
Dögöljön meg az EU bizottság. Egyáltalán nem kell nekünk ukrán gabona. Akinek kell, az meg vegyen.
pesszimista
2023. június 06. 07:25
Néhány tragikus szám : az új termésű árpát 4 Ft körül veszik a felvásárlók. Az önköltsége 9 Ft körül van. A tüzifa ára 7 ezerFt körüli. Jobban megérné eltüzelni, de erre nem készültünk fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!