Daily Telegraph: Erősödnek a Putyin-barát pártok Európában

2023. június 28. 13:43

Brüsszelben már attól tartanak, hogy egyre nehezebb lesz a tagállamokkal elfogadtatni az újabb Oroszország-ellenes szankciós csomagokat.

2023. június 28. 13:43
null

Jens Stoltenberg nem szokott hozzá, hogy azzal vádolják, belefolyik a NATO tagállamok választási ügyibe, mégis ez történt, amikor Szlovákiába látogatott – írja a Daily Telegraph. A brit lap szerint Robert Fico, az őszi választások egyik fő esélyese azt állította, Stoltenberg bele akar avatkozni az előrehozott szlovákiai választásokba.

Az esettel kapcsolatban a lap felhozza, hogy egyre több európai országban kerülhetnek hatalomra a „Putyin-barát” politikusok. A szerző szerint Fico győzelme esetén Szlovákia nem fogja olyan elszántan támogatni Ukrajnát a háborúban, mint eddig. Az 58 éves jelölt régóta hangoztatja, hogy pártja az orosz-ukrán békét sürgeti, a Szlovákiában állomásozó NATO csapatokat pedig náciknak nevezte.

De nem csak Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, de még Görögországban is erősödnek az európai háborús-narratívával szembemenő pártok.

Hegedűs Dániel, a Német Marshall Alapítvány elemzője szerint a háború elején az említett pártok elhatárolódtak Putyintól, de ahogy telik az idő, egyre inkább kitűnik, hogy Oroszországhoz húznak. 

A cikk szerzője szerint

Fico Orbán forgatókönyvéből játszik, aki régóta ellenzi az Oroszország elleni szankciókat az EU-ban, sürgeti a béketárgyalásokat,

és többször is összetűzésbe keveredett Zelenszkij ukrán elnökkel.

A V4 országok ugyanakkor megosztottak az ukrán kérdésben, hiszen Lengyelország az egyik leglelkesebb támogatója Ukrajnának, ami feltehetően a közelgő választások után sem fog változni. 

Brüsszelben már arról beszélnek, hogy egyre nehezebb lesz a tagállamokkal elfogadtatni az újabb Oroszország-ellenes szankciós csomagokat. 
 

Nyitókép: MATEUSZ WLODARCZYK / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. június 29. 17:52
mert majd a 623. szankcios csomag biztos meghozza amit az elozoek nem.. vagy sikerul elsore, max masodszorra, vagy semmi ertelme eroltetni ezek tenyleg ennyire hulyek?
airmax
2023. június 29. 03:29
A Daily Telegraph-os szarházi köcsögnek üzenem, hogy az egyes számú szülője oroszbarát. Attól hogy valaki tud gondolkodni és nem a szar mainstream hazug médiát viszhangozza, még nem oroszbarát. Viszont hívhatjuk normalitás barátságnak.
syphax
2023. június 28. 19:04
Azok a pártok, amelyeket a Daily Telegraph "Putyin barát pártoknak" nevez, VALÓJÁBAN ÉS IGAZÁNDIBÓL NEM "PUTYIN BARÁTOK". CSAK GONDOLKODNI KÉPES, PRAGMATIKUS ÉS NEM(!) "HÁBORÚ-IMÁDATBA BEGŐZÖLT" ELMEBAJOSOK. ÉS EZ Daily Telegraph-ÉKNAK MAGAS!
nempolitizálok
2023. június 28. 17:26
A Putyinbarátok azok, akik nyilván nem engedik meg az amerikaiaknak, hogy szabadon turkáljanak javaikban és ami megtetszik nekik azt vigyék arra hivatkozva, hogy fel kell szabadítani ukrajnát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!