Az exit poll szerint a konzervatívok nyerték az előrehozott görögországi parlamenti választásokat

2023. június 25. 19:57

A legutóbbi, májusban tartott voksoláson ugyan szintén győzelmet aratott Kiriákosz Micotákisz pártja, de abszolút többség híján egyedül nem tudott kormányt alakítani.

2023. június 25. 19:57
null

A konzervatívok vezetnek a vasárnap Görögországban megtartott, előrehozott parlamenti választásról urnazárás után megjelent első adatok, a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló exit poll felmérés szerint.

A hat legnagyobb görög közvélemény-kutató intézet előrejelzése szerint Kiriákosz Micotákisz volt kormányfő Új Demokrácia (ND) pártja a voksok 40-44 százalékát tudhatja magáénak, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) a szavazatok 16,1-19,1 százalékát kapja.    

Az exit poll adatok szerint az ND többséget szerezhet a 300 fős törvényhozásban, köszönhetően az új választási rendszernek, amely a legtöbb szavazatot szerző pártnak kedvez. A legutóbbi, májusban tartott voksoláson ugyan szintén győzelmet aratott Kiriákosz Micotákisz pártja, de abszolút többség híján egyedül nem tudott kormányt alakítani.

(MTI)

Nyitókép: Aris Oikonomou / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hohokam
2023. június 26. 09:40
Ne legyenek nagy elvárásaink - ha lehet, Görögország még jobban ki van szolgáltatva a nyugati pénzes zsarolásnak.
mango5
2023. június 26. 09:06
Ezek ugyanazok mint a meloni fele konzervativok? Mert oket is ugy vartuk mint a messiast! Es mi lett miutan hatakomra kerultek? Semmi, sot megszavaztak a migrans szetosztast is.
Reszelő Aladár
2023. június 26. 08:00
Eddig az volt fura, hogy valahogy a görögöket senki sem piszkálta migránsügyben, pedig a migrik túlnyomó többsége Görögországban lép először az EU és a Schengen területére, de mégis a mi regisztrációnk rossz és mi védjük nem európai módon a határt. Gondolom egy jobbos győzelemmel ez megváltozik és előkerülnek a jogállami problémák. Kezdetnek ott a választási törvényük farigcsálása.
Ben Jeremiah
2023. június 26. 05:53
Nemcsak az exit poll szerint. Amúgy a görög választási rendszernek van egy szabálya, hogy a győztes plusz parlamenti helyeket kap. Ezt májusban NEM alkalmazták, hogy az ujdemokrácia ne tudjon kormányt alakítani, (ugye, ha valakik ide-oda alakítgatják a szabályokat...), most alkalmazták. Most még nagyobb arányban nyertek, és egyedül tudnak kormányt alakítani. A komcsik siránkozása meg példaértékű: azon reménykedtek, hogy a vonatbaleset nekik hoz szavazatokat (!!), aztán a migránshajó elsüllyedésekor a kormányt ekézték, hogy nem tett eleget (a hajó amúgy líbiából olaszba tartott...)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!