„Bosszút állunk Nahelért!” – egész éjjel tartottak a zavargások Franciaországban (VIDEÓK)

2023. június 30. 07:19

Hajnal háromig 421 embert tartóztattak le országszerte.

2023. június 30. 07:19
null

Éjszaka is folytatódtak a zavargások Franciaországban, miután kedden, Párizs Nanterre nevű elővárosában egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt. A megölt fiú emlékére csütörtök délután rendezett meneten rendőrségi források szerint 6200-an vettek részt Nanterre-ben.

A békés tüntetés a kora esti órákban káoszba torkollott,

miután a felvonulók egy része randalírozni kezdett, barikádokat emelt, pirotechnikai eszközöket gyújtott, majd autókat borogatott és gyújtott fel, miközben a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget.

Több mint 400 letartóztatás

A BBC összefoglalója szerint az éjszaka folyamán több száz rendbontó csapott össze a rendőrséggel, helyi idő szerint 03:00-ig 421 embert tartóztattak le országszerte.

A beszámolók szerint Franciaország különböző városaiban autók hajtottak be a kirakatokba, Nanterre-ben pedig – abban a párizsi külvárosban, ahol a tinédzsert megölték – az emberek „bosszút állunk Nahel-ért” feliratot firkáltak az épületekre, és

járműveket gyújtottak fel a főúton.

A fosztogatók Párizs több részét is célba vették, egy videón az látható, ahogy egy Nike üzletet vernek szét, az északi Montreuilben gumibotokkal felfegyverkezett fiatalok megtámadtak egy gyógyszertárat, egy McDonaldsot, egy bankautomatát és más üzleteket. A rendőrség könnygázzal válaszolt.

Az összecsapások Brüsszelre is átterjedtek

A déli Marseille városában egy könyvtárat rongáltak meg – közölték a helyi hatóságok –, a rendőrség itt is könnygázt vetett be, hogy szétoszlassa a 150 embert, akik megpróbáltak barikádokat emelni. Párizs keleti külvárosában egy másik városháza is a zavargók célpontja lett, a felvételek szerint az épület bejáratát felgyújtották. A helyi média beszámolói szerint

az összecsapások átterjedtek a belga fővárosra, Brüsszelre is.

A BBC cikkjében kiemelik: az elhunyt fiatal édesanyja első tévéinterjújában azt mondta, hogy nem az egész rendőrséget hibáztatja, csak azt a rendőrt, aki leadta a halálos lövést.

Nyitókép: Amaury Cornu / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Roli601
2023. június 30. 18:53
Mind a 400++ letartoztatottat azonnal kitoloncolni onnan mert amig nem lepnek fel drasztikusabb modszerrel addig ilyen es ehhez hasonlo zavargasok lesznek. Azert aljon mar meg a menet, igazoltatas soran a be mindenezett hulyegyerek eluti a rendort aki fejen durrantotta. jol tette sokkal tobbet kellene meg....
Wolfram004
2023. június 30. 16:47
Szégyelljék magukat a francia rendőrök, hogy állva szállnak szembe a jövő európai népével. Az lenne a legkevesebb, hogy letérdelnek, és hátratett kézzel próbálkoznak a rendteremtéssel. És ne hivatkozzanak mindenféle törvényekre, meg jogszabályokra, mert azok már rég senkit nem érdekelnek. Érveljenek üzletileg, vagy kussoljanak.
optimiska
2023. június 30. 15:23
Felháborító eset! Nahel sebésznek készült, szorgalmasan dolgozott évek óta, minden vakációban, azért hogy vegyen egy fürge sportkocsit, amivel csak buszsávban tudja kiengedni magából a feszültséget. Biztosan becsületes munkával kuporgatta a pénzt, véletlenül sem bűnözött, drogot árult. Nem veszélyeztetett senkit, nem pofázott vissza a rendőrnek, és mindig csak jót akart mindenkinek. Erre lelövik szegény ártatlant.
vamonos
2023. június 30. 15:17
Ez már nem a lelőtt fiúról szól, ezt már csak a káosz és a fosztogatás kedvéért csinálják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!