Megtört a jég: megemelték az amerikai államadósság-korlátot

2023. június 01. 06:46

A törvény 2025. január 1-jéig felfüggeszti az államadósság-plafont.

2023. június 01. 06:46
null

Megszavazta az államadósság megemeléséről és költségvetési kiadások csökkentéséről szóló törvényt az amerikai Képviselőház szerdán késő este, amivel elkerülhetővé válhat az ország fizetésképtelensége.

A Kongresszus alsóházában a törvény kétpárti támogatással kapta meg a szükséges többséget, 314 igen szavazattal, 117 nem ellenében. Ugyanakkor 71 republikánus és 46 demokrata képviselő elutasította azt.

A költségvetési felelősség törvényének nevezett jogszabály (Fiscal Responsibility Act) a demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselőház republikánus vezetése között megszületett kompromisszum eredménye.

A törvény 2025. január 1-jéig felfüggeszti az államadósság-plafont,

másik oldalról jelentősebb költségvetési átcsoportosítást, és kiadáscsökkentést ír elé az amerikai kormány számára.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/AP/Jacquelyn Martin

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Halder
2023. június 01. 09:28
Usa kb 130 % Olasz 145 % Japán 270 % Görög 171 % Magyar 73 % Mondjuk nem mindegy kinél van. Japánoknál a saját társadalomnál, az hitelezi meg saját államát. De ez már rég nem erről szól, adósrabszolgaság. Visszafizethetetlen. Még a kamatokat is nehéz, meg megújítani a lejárót. Ezzel gazdasági oldalról prés alatt lehet valaki, de politikailag is meg van fogva mindenki. Gondosan mindenkit leadósítanak és nem is engedik ki innen, ha valaki valami csoda folytán ki tudna szabadulni, nem arról szó szem lehet.
Halder
2023. június 01. 09:21
Micsoda meglepetés. :) Ha nem ezt teszik, akkor az egész usa politika berendezkedésnek IS annyi. Az a republikánusoknak is. Ez borítékolható volt. A kérdés az volt ,hogy mit tudnak kizsarolni, de mivel a másik oldal is tudja, hogy komolyan EBBEN nem fenyegeti veszély, így azért necces.
pipa89
2023. június 01. 09:03
Ez borítékolható volt. Az már kevésbé borítékolható, hogy a Harmadik világháború nem tör ki, ugyanis a GAZDÁK szigonya mély a jenki nemzetállam testében. Azt fogják tenni, amit a szigonyos kéz akar.
Galsó Atya
2023. június 01. 08:58
Nekem is de jól jönne egy ilye adósságplafon emelés... Mondanám a bankoknak, hogy akkor veszek egy kurvadrága lakást lakást havi egymilliós törlesztőre, de azt sem fizetem. Arany vécécsészével. Sőt! Kettőt. Mit kettőt? Tízet! Ezret! És nem fizetem, csak értéktelen ígérvényekkel. Amerikai közgazdaság tudomány. Majd a világ kifizeti az amerikai adósságokat, ahogy eddig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!