Már Brüsszelben is zavargások törtek ki a Franciaországban lelőtt tinédzser miatt

2023. június 30. 06:17

Rendőrökre támadtak fiatalok, a belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt.

2023. június 30. 06:17
null

Zavargások törtek ki Brüsszelben a Franciaországban, a rendőrök által kedden lelőtt tinédzser halála miatt, a belga fővárosban tíz embert előállítottak – tájékoztatott a La Libre Belgique címú francia nyelvű belga napilap internetes oldalán csütörtökön. A beszámoló szerint a zavargások résztvevői Brüsszel belvárosában autókat rongáltak meg, utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket. A megrongált buszok ablakai betörtek, egy személyautó teljesen kiégett. 

A belga főváros tömegközlekedése a belső kerületben leállt,

az Anneessens nevű metrómegállót lezárták, miután az oda érkező szerelvényt is megrongálták a megmozdulás résztvevői.

Közölték: a főként fiatalokból álló csoportok a kiérkező rendőrökre is rátámadtak, macskakövekkel és más, az utcán található tárgyakkal dobálták meg őket. Ilse Van de Keere, a kerületi rendőrkapitányság szóvivője közölte, a délután folyamán a zavargáson való részvételre felszólító üzenetek keringtek a közösségi oldalakon, hasonlóan a Franciaországban zajló eseményekhez. Brüsszel belvárosának több utcáján még mindig zajlanak a fiatalok és a rendőrség közötti összecsapások – tájékoztatott.    

Kedden, Párizs Nanterre nevű elővárosában egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.  A megölt fiú emlékére csütörtök délután rendezett meneten rendőrségi források szerint 6200-an vettek részt Nanterre-ben. A békés tüntetés a kora esti órákban káoszba torkollott, miután a felvonulók egy része randalírozni kezdett, barikádokat emelt, pirotechnikai eszközöket gyújtott, majd autókat borogatott és gyújtott fel, miközben a rendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget.

(MTI) 

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hyazinth
2023. július 01. 10:48
A letartóztatott csóka a képen miért vág örvendező pofát?
vicomt
2023. június 30. 20:11
Brüsszelbe a migránsokat! Majd a hullámos hajú ursula von fájzer fogadja őket, svédasztallal.
optimiska
2023. június 30. 15:35
Még több migránst Brüsszelbe!!!!
nuknuk
2023. június 30. 13:02
Cigánynál, arabnál, niggernél ... ha lop, betör, gyujtogat miért írnak "fiatalt"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!