Kiderült, mi lesz a sorsa az orosz-ukrán gázvezetékeknek

2023. május 25. 11:12

A Washington Post szerint a vezetékek elzárásával az Ukrajnát támogató országok fagynának meg télen.

2023. május 25. 11:12
null

A több tízezer áldozatot követelő háború ellenére Ukrajna továbbra is engedélyezi, hogy áthaladjon területén az orosz földgáz és kőolaj, így biztosítva nyugati szomszédai energiaellátását – számolt be a Washington Post. A Naftogaz egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a vezetékeket ne zárják le, mert az országnak szüksége van a tranzitdíjakra. Olekszij Csernisov, a Naftogaz vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy

továbbra is be akarják tartani szerződésbeli kötelezettségeiket,

és a szállítások leállításáról a vezetékek másik végén lévő partnereik, például az orosz energiahordozóktól függő Magyarország dönthet. Csernisov úgy fogalmazott: nem zárják le a vezetékeket, hogy az Ukrajnát támogató országok ne fagyjanak meg télen. A The Washington Postnak nyilatkozó szakértő, Anders Aslund úgy véli, a gázszállítás folytatása logikus, hiszen

az EU kivételeket adott az embargó alól több tagországának, így Magyarországnak is.

Az S&P Global elemzője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a MOL a Barátság vezetéken szerezte be készletei 80 százalékát, idén ez az arány 50-55 százalék lehet. Hozzátette: az ukránoknak nem is kell felrobbantaniuk a vezetéket, elég, ha elzárja azt, ha úgy akarják.

Kiemelt kép: MTI/Filip Singer

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NZoltán
2023. május 26. 13:50
Az általad szolgáltatott adatokból egy kissé más eredményt kapok. Mivel csak a nyersolaj érdeles, az kb. 600000 / 95= 6,3 ezer tonna igény, per nap. Ez naponta 6300 /2700 = 2, 33 darab hajó kapacitást igényelne, azaz 24 napos oda-vissza úttal ez kb. 2,4 x 24 = 57,6 darabos flottát igényelne. Nem mondom, ez is horribilis, de ha csak a szükséglet felét is tudnák szállítani már az is jelentős lenne és komolyan hozzáájulhatna a zsarolhatatlanságunkhoz. Ahhoz meg 58 / 2 = 29 max. 30 - 35 darabos flotta is elég lehetne.
Ati Papa
2023. május 25. 13:04
Azt szigorúan titkolják, hogy a MOL mennyi benzint, gázolajat, kerozint küld vissza folyamatosan az Ukránoknak és ki fizeti azt. Ha ezek a barmok tényleg elzárják az olajat remélem, hogy a kormány egy cseppet sem fog engedélyezni visszaküldeni az Ukránoknak bárki is próbál parancsolni/gazsulálni. Valószínűleg máshonnan is kapnak, de ez biztosan hiányozni fog.
pandalala
2023. május 25. 12:00
:-D a Washington Post nem nagyon van képbe!!! eeemmmbaaaargóóó van! ... ;-)))
letsgobrandon
2023. május 25. 11:59
a gáz már megvan oldva.. már csak egy olajcső kell ami kikerüli banderisztánt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!