Ukrán kémnek nézték Oroszországban az Index újságíróját

2023. május 19. 14:15

„Minden kárpátaljai magyar várja már a felszabadítókat. Éljen Oroszország!” – húzta ki magát az újságíró a moszkvai reptér őrszobájában a kellemetlen szituációból.

2023. május 19. 14:15
null

Ch. Gáll András élménybeszámolójában kitért rá, hogy Moszkvából dubaji átszállással tudott Magyarországra jutni a szankciók miatt. A Domogyedovo repülőtéren nem mindennapi helyzetbe került, ugyanis az útlevél-ellenőrzés során azt hitték a határőrök, hogy egy ukrán kémet fogtak.

Az Index újságírója többször is készített riportot Kárpátalján, így útlevelében szerepel az ukrán pecsét, ami szúrta az orosz ellenőrök szemét. 

– írta.

A lap munkatársa úgy folytatta, hogy elkísérték egy homályos helyiségbe, az őrszobába. „Engem leültettek, és azt mondták, még mindig udvariasan, hogy várjak. Majd negyedóra múltán kijött a másik szobából egy szintén fiatal tiszt, és elkezdett érdeklődni, milyen cikket írtam” – folytatta. 

Többször is kihallgatták, mit keresett Ukrajnában, miről írt és épp miért tartózkodik Oroszországban. 

„Tudja – mondtam angyali nyugalommal, de úgy, hogy meg sem rebbent a szemem. – A magyar kisebbséget elnyomják Ukrajnában, a nyelvtörvény megfosztja őket a magyar nyelv használatától, minden kárpátaljai magyar várja már a felszabadítókat. Éljen Oroszország!” – válaszolta rezzenéstelen arccal Ch. Gáll András, akit ezek után elengedtek és elérte a dubaji csatlakozást. 

Nyitókép: AFP

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
concret
2023. május 20. 08:57
A németeket is szétdarabolták, de működött a belső kohézió, és egyesültek. Ha a XX. századi politikai tabu nem lenne, ma Ausztria is a Bundesrepublik része lenne - ma sem sokban áll külön. Egy német-osztrák focimeccs számukra most is német belmeccs. A Szu széthullása a rab népek lázadása volt. Közös akarat nincs a visszaállítására, csak a nagyorosz birodalmi vágy működik egyoldalúan. Nem minden rab nép lett szabad. Persze, mnél távolabbi periférián éltek (finnek, litvánok, grúzok etc.), annál intaktabbak maradtak. Szegény volgai tatárok ma az ország belsejében élnek, Kazakisztántól is többségében orosz etnikumú oblaszty választja el őket. De ha az orosz állam elnyomáson alapuló belső rendje lazul, újraélednek a dezintegrációs folyamatok (a vágyak sosem szűntek meg). A Nyugat a Szu szétesését sem akarta, tartottak tőle. Nem is alaptalanul: ez a háború is posztszovjet gyökerű, különösen a Krím miatt. Most sem a Nyugat erőltetné a bomlást (a lengyelek persze igen). Az oroszországi népesség és maga a hódításon alapuló, de sikertelenül integráló állam labilis, törékeny. Csak a propaganda próbálja elkendőzni.
krampus
2023. május 20. 03:18
A zsindexesek nem lehetnek ukran kemek, hiszen ok izrahelli kemek!
Csigorin
2023. május 20. 00:28
egyebkent egyszer engem is felreallitottak a vnukovoi repteren Parizsbol mentem Moszkvaba isztambuli atszallassal mentem kovid alatt, de be kellett lepnem Torokorszagba megcsinalni a covid tesztet, mert ugye a kedves franciak angolul semmit se kepesek kiallitani... (legalabbis akkor meg csak franciaul volt lehetoseg teszteredmenyt kapni, 2020 oszen) a torokoknel meg volt gyorsteszt 4 ora alatt, a ruszkik csak a PCRt fogadtak el angolul. na eleg az hozza, belepo pecset es kilepo pecset Isztambulban ugyanazon nap. Moszkvaban egy ora husz percem volt az atszallasra, fel kellett venni a csomagot is, mert a csatlakozas mas legitarsasag volt (Pobeda) erre a hulye picsa elkezdte forgatni az utlevelem hogy mi van ezekkel a pecsetekkel kerte a belepeshez a hazassagi kivonatot (akkor csaladtag kellett hogy beengedjenek), megvolt, forditassal, hitelesitessel, konzuli pecsettel, de csak akadekoskodott, aztan elvitte valahova a papirjaimat, hogy mindjart, mindjart. jott vissza egy ceklafeju sokcsillagos aki cifra orosz karomkodasok kozepette jol lebaszta hogy mit akadekoskodik minden papirom rendben van, mar masodszorra hulye, az elobb is foloslegesen hozott neki oda egy tadzsikot stb stb, na fel percen belul kaptam a pecsetet es mehettem :) vegigrohantam a repteren, pofatlanul elorekeredzkedtem a biztonsagiaknal, a Pobeda feladatta a kezipoggyaszom anyjukpiccsajat, de vegul kb harom percen mult hogy elertem a jekatyerinburgi csatlakozast, kozben a liba anyja folyamatosan csuklott...
Jacques Foche
2023. május 19. 22:39
Csak fel akart kerülni az ukrán halállistára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!