Videón a koronázás pillanatai

2023. május 06. 13:54

Magyar idő szerint szombat délután 1 órakor megkoronázták III. Károly brit királyt és feleségét Kamillát.

2023. május 06. 13:54
null

Károly fejére Justin Welby Canterbury érsek tette fel a koronát. A királyt követően feleségét, Kamillát is megkoronázták, aki ezzel királynéból királynő lett. 

Az erről készült felvételt itt tekintheti meg: 

A koronázásról készült összefoglalónkat itt olvashatja:

Nyitókép: Aaron Chown / POOL / AFP 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. május 07. 15:48
"ha ennek az az ára, hogy Habsburg király legyen" De nem ez az ára.
Akitlosz
2023. május 07. 01:45
"András és Salamon példája ravasz, de azért nem jó, mert a Képes krónika elég nyilvánvalóan megmondja, miért koronáztatta meg: mert félt Bélától, hogy a királyságra pályázik." Persze félt, okkal. Hiszen ő maga, András ígérte Bélának a trónt. Csak azután fia született és hoppá milyen érdekes rögtön meggondolta magát és persze tartott attól, hogy Bélának a király, a testvére adott szava ér valamit. S ezt ugye egy egész ország tudta. Ezért nem valószínű, hogy az amúgy is királynak szánt nagy tekintélyű, sikeres hadvezér Béla helyett a gyerek Salamont választották volna királlyá I. András halála után. Ezért kellett Andrásnak még az életében elintéznie, hogy Salamon fejére kerüljön a korona, mert a koronázott király az már valaki, a koronázás már jogalap.
Akitlosz
2023. május 07. 01:29
"Ha választgatunk szabadon, bárhonnan, akkor mi különbözteti meg a királyválasztást a közvetlen elnökválasztástól?" Magyarországon még olyan sem volt soha. A királyt az elnöktől a jogkörei különböztetik meg. A magyar királynak sok olyan jogköre van, amilyen a magyar elnöknek nincsen. Leírtam a király jogköreit már: Akitlosz 2023. május 6. 16:38 Azért lenne jó tehát Magyarországnak a királyság királlyal természetesen, mert akkor tudna élni a nemzet a király jogkörei nyújtotta előnyökkel, míg jelenleg nem tud király hiányában. Tehát a királynak értelme lenne, a nemzet hasznára lenne, szemben a jelenlegi funkció és hatalom nélküli elnökkel, ami így felesleges pozíció. Míg a király az eredeti jogköreivel nagyon nem lenne az. Ezért is fontosabb a kiválasztásának a módja. De szintén nem azzal célszerű kezdeni az alkotmányos reformot.
Akitlosz
2023. május 06. 20:35
"A Habsburgok (és e szempontból tök mindegy, minek nevezed őket, és tény, hogy Lotharingiai házról beszélhetünk 1780-óta) Árpád leszármazottak nőágon. Ez is tény. " Ténynek tény, csak nincsen jogi relevanciája.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!