Olaszország a törvény erejével sújtana le a műkincsrongáló klímaaktivistákra

2023. április 11. 12:06

A jobboldali kormány a kulturális javak szigorúbb védelmét ígéri.

2023. április 11. 12:06
null

A jobboldali Lega párt olyan törvénytervezetet nyújtott be az olasz szenátus elé, amely új bűncselekménnyel védené az kulturális javakat – írja az Euractiv. A törvényjavaslat célja, hogy fellépjen azokkal a klímaaktivistákat, akik az elmúlt években műalkotásokat vagy épületeket rongáltak meg. „A közelmúltban történt események fényében fontos, hogy a kormány bizonyos magatartásokkal szemben további szigort tanúsítson” – jelentette ki Giulia Bongiorno a Lega szenátora.

Claudio Borghi, a Lega szenátora még 2022 novemberében nyújtotta be a törvénytervezetet. Az olasz szenátusban pedig április 4-én kezdődött meg a törvény tárgyalása. A javaslat

1500 euróig (563 ezer forint) terjedő pénzbírságot és egy évig terjedő szabadságvesztést

irányoz elő azok számára, akik kulturális javakat, vagy a műtárgyak kiállítására, védelmére és megőrzésére szolgáló szerkezeteket rongálnak meg. „Szükséges a kulturális örökség megőrzésének védelmének további erősítése” – olvasható a javaslatban.

Műtárgyak a célkeresztben

Tavaly januárjában a „Last Generation”nevű csoport klímaaktivistái festékkel öntötték le Maurizio Cattelan „Szerelem" című szobrának talapzatát a milánói tőzsde épülete előtt, felszólítva az olasz bankokat, hogy hagyjanak fel a fosszilis tüzelőanyagok finanszírozásával. Még abban a hónapba ismét ugyanennek a mozgalomnak az aktivistái festékkel dobálták meg a Palazzo Madama épületét, az olasz szenátus székhelyét Rómában. Idén februárban, ugyanezt tették Firenzében a Palazzo Pegasóval, a toszkánai regionális tanács székhelyével is.

A klímaaktivisták szerint ezekre az akciókra azért van szükség, hogy

„a döntéshozók figyelmét felhívják az éghajlati kérdésre”.

Akik úgy látják, hogy az újonnan javasolt törvény a tiltakozáshoz való jog korlátozása, és kísérlet arra, hogy elhallgattassák az ellenzéki hangokat.

A klímaaktivisták és a zöld szervezetek tiltakozása ellenére az olasz kormány továbbra is kiáll a kulturális örökség szigorúbb védelme mellett.

– mondta Gennaro Sangiuliano, a Meloni-kabinet olasz kulturális minisztere.

 

Nyitókép: Eliano Imperato / Controluce via AFP

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2023. április 11. 23:39
Nagyon kevés a 1500 euró, az okozott kárt teljes összegét kellene behajtani rajtuk.
KBA98
2023. április 11. 17:33
Nagyon helyes!
Dunhill67
2023. április 11. 15:05
"A jobboldali kormány a kulturális javak szigorúbb védelmét ígéri."...ha már a saját népét nem sikerül a bevándorló sáskák ellen,legalább a Trevi kútba ne hugyozzanak bele
Karbantartó9
2023. április 11. 14:24
Miért merül fel egyáltalán, hogy nem? Miért kérdés ez egyáltalán? Miért nem arról van szó, hogy a most járó 1 évet letöltendő 40 évre vátoztatják az anarchista rongálók és az antifa esetében?! Micsoda seggfej világban élünk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!