Lengyel EP-képviselő Zelenszkijnek: bocsánatot kellett volna kérnie a volhíniai mészárlás miatt

2023. április 06. 12:08

A németek csaknem kiirtották a helyi zsidóságot, az ukránok meg az ott élő lengyeleket mészárolták le.

2023. április 06. 12:08
null

Leszek Miller EP-képviselő kifejezte csalódottságát amiatt, hogy Zelenszkij varsói látogatása során egy szót sem szólt a volhíniai mészárlásról. Mint ismeretes, a német megszállás (1941. június – 1944. január között) a területen tragikus következményekkel járt. A németek 1942 folyamán csaknem teljesen kiirtották a zsidó lakosságot, a megmaradt lengyeleket (a becslések szerint számuk 30 és 60 ezer főre tehető) az UPA ukrán nacionalista felkelői mészárolták le.

„Számomra csalódást okozott, hogy Zelenszkij elnök úr nem említette a volhíniai mészárlást. Úgy gondoltam, hogy ez egy nagyszerű alkalom lett volna arra, hogy bocsánatot kérjen érte

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy ha ő lenne Lengyelország élén, nyomást gyakorolna-e Kijevre, hogy kérjen bocsánatot, Miller így válaszolt: „Nyilvánosan nem, a háborús kontextus miatt, de magánbeszélgetéseken igen. Egészen határozottan kérném, hogy ne hallgassanak erről a kérdésről, mert ez elől nem lehet menekülni.”

„A válasz mindig is az volt ezekben az ügyekben, hogy ennek most nincs itt az ideje. Soha nincs itt az ideje. És azt hiszem, ez egy nagyon jó idő, mert

– értékelte a képviselő.

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 151 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. április 07. 08:00
Nem az a baj, hogy a múltért nem kérnek elnézést, hanem hogy ugyanez a jövőben meg fog ismétlődni. Most sikerült olyan magas szintre lökni az ukrán öntudatot, hogy ha a lengyelek túl messze mennek a barátkozásban és közös tervek szövögetésében, akkor hirtelen ők is kegszállók lesznek. Amikor a lengyeleknek nagy terveik voltak, akkor eddig mindig ráfaragtak: jelenleg 2 hatalomban bízhatnak: az USA-ban, hogy a leghűségesebb vazalusukként megvédik őket akkor is, ha a gazdinak netán Kínával is támadna konfliktusa. És Magyarországban, hogy megint befogadja majd a menekülőket.
5m007h 0p3ra70r
2023. április 07. 07:17
Az igaz barátok őszinték egymással. "This is the beginning of a beatiful friendship."
bagira
2023. április 07. 04:50
Érdekes nyugatra tőkés országokba a mérgezett gabonából húsból nem szállítottak , Magyarország fizetett érte , kimondottan a keleti blokkot mérgeznék. Nem hihető erről Ursula nem tud . Ez a humánus emberi jogokat európai értéket jogállami dumát sulykoló Brüsszel a keleti blokkot mérgezik.
bagira
2023. április 07. 04:33
Ukrajna állandó tűzfészek marad ha Amerika - eu a Zelenszkijt tovább hatalomban tartja . Nyugati tőkés országok Amerikának segít megakarnak maradni tovább amerikai helytartónak Európából hasznot húzzanak . Magyarországban gazdasági riválist látnak vegzálják nehogy a nyugati színvonalat elérje . Magyarország mint nemzet önállósodási és felemelkedési törekvéseket kíméletlen módon Amerika - eu - nyugat elfojtja . Területre igényt tartanak , de a népet pusztulásba taszítják .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!