Elbukta, nem újrázhat Európa egyik legnépszerűbb vezetője

2023. április 03. 07:05

Sanna Marin pártja a harmadik helyen futott be a finnországi választáson.

2023. április 03. 07:05
null

Itt a finn választás végeredménye: győzött a vasárnapi voksoláson a Nemzeti Koalíció Pártja (Kok), az Európai Néppárthoz tartozó jobboldali-liberális erő, ami a voksok 20,84 százalékát szerezte meg.

Második helyen futott be a korábbi radikálisból sokat mérséklődött Igazi Finnek pártja, 20,07 százalékos eredménnyel.

Sanna Marin kormányfő pártja, a szociáldemokraták 19,94 százalékkal a harmadik helyen futottak be.

Az agrárius jobboldali pártból egyre inkább liberálissá vált Középpárt 11, a Baloldali Szövetség és a Zöldek 7-7 százalékot szereztek, 4 százalék fölötti eredménnyel bejutott még a svédek pártja, valamint a kereszténydemokraták, illetve a Jelen Mozgalom egy képviselője is bekerült a parlamentbe.

A Nemzeti Koalíciónak 48, az Igazi Finneknek 46, a szocdemeknek 43, a Középpártnak 23 képviselője jutott be a törvényhozásba.

Mint vasárnapi, választás utáni elemzésünkben írtuk, most elméletileg a Kok, az Igazi Finnek és a Középpárt hármas koalíciójának lenne a legreálisabb esélye, különösen úgy, hogy a Kok párt vezetője, Petteri Orpo kapja a kormányalakítás jogát először. Lehetséges, hogy ezzel a jobboldal át tudja venni a hatalmat az eddig kormányzó Sanna Marintől és baloldali szövetségeseitől.

 

Nyitókép: HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA / AFP

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ihavrilla
2023. április 04. 07:33
Mi a népszerűség jele? Én szinte mindennap megnézem Hadházy és a többi seggfej oldalát (elvégre tudni kell, mit írnak) , de az nem jelenti, hogy egyetértek . Ugyanakkor a látogatószámláló alapján növelem a népszerűséget. Ezt hiszik ők is és ezért élnek egy álomban a tömegtámogatás tekintetében.
materialista
2023. április 03. 23:15
Orpo volt az első, aki nemcsak beszélt a Fidesz kizárásának szükségességéről, de érdemi lépést is kezdeményezett ennek érdekében.
Revízió
2023. április 03. 16:53
Hülye kis kurva, azt hitte, hogy a világpolitika is egy buli, ideje volt dobni !
Igazszó
2023. április 03. 14:41
Buktával a napot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!