Haditervet is írt már Kína ellen a Macront kritizáló amerikai vezető

2023. április 11. 18:00

Mike Gallagher részletesen kifejtette, hogyan tudná az USA már 2025-re legyőzni Kínát egy Tajvanért folyó háborúban.

2023. április 11. 18:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Húsvétvasárnap nem volt szünnap a nemzetközi politikában: aznap született meg a Kínából hazatérő Emmanuel Macron francia elnök POLITICO-interjúja az elnöki repülő, a COTAM Unité fedélzetén. Ebben az elnök a következő főbb állításokat tette Tajvanról:

  • Európa számára az „a nagy kockázat”, hogy „belebonyolódik olyan válságokba, amelyek nem a mieink, s ezek megakadályozzák abban, hogy kiépítse stratégiai autonómiáját”; azaz: deklarálta, hogy Tajvan nem a mi problémánk.
  • Tajvan ügyében „a legrosszabb azt gondolni, hogy nekünk, Európaiaknak követőknek kellene lennünk ebben az ügyben, és az amerikai agendához, illetve a kínai túlreagáláshoz igazodjunk”, azaz: világossá tette, hogy nem tartaná szerencsésnek, ha az amerikai Tajvan-politikát követné Európa.
  •  „Az európaiak képtelenek megoldani az ukrajnai válságot; hogyan mondhatnánk hitelesen Tajvanról, hogy »vigyázat, ha rossz fát tesztek a tűzre, ott leszünk«?”, azaz: arra utalt, hogy Európa nem sietne katonailag Tajvan segítségére, ha Kína megtámadná.
  • Emellett kritizálta az „amerikai dollár extraterritorialitását”, azaz: jelezte, örülne, ha a dollár nem gyakorolna ilyen erős hatást az Amerikán kívüli folyamatokra.

Európai vezető ilyen nyílt Amerika-kritikát talán még soha nem fogalmazott meg, Macron esetében ráadásul a túlárazott amerikai gázzal és az európai autóiparnak súlyos károkat okozó „inflációcsökkentési törvénnyel” kapcsolatban is elhangzottak Amerika-kritikus nyilatkozatok.

***

Nem boldogok az amerikai héják

Nem meglepő módon az Egyesült Államokban sem arattak osztatlan sikert Macron szavai. A legkeményebb kritikát Mike Gallagher wisconsini republikánus képviselő olvasta Macron fejére, aki 2023 januárja óta

elnökli az amerikai képviselőház idén létrehozott Kínai Kommunista Párt Bizottságát

(igen, ilyen létezik). Szerinte a macroni világlátás „kínos, szégyenteljes, káros és geopolitikailag naiv”, s azon kínai terv sikerét mutatja, hogy a keleti óriás piacához való hozzáféréssel kufárkodva próbálja rávenni Európát „egy pacifistább megközelítés átvételére”. A Fox Newsnak nyilatkozva Gallagher egyenesen úgy fogalmazott, Macron kijelentései „a Kínai Kommunista Párt kezére játszanak, amely meg akarja osztani Amerikát és Európát”. A bizottsági elnök jelezte, reméli, „Biden elnök már felhívta Macron elnököt a KKP ezen masszív propagandagyőzelme kapcsán”.

Gallagher képviselő egyébként az Egyesült Államok egyik legkeményebb héjája Kína-ügyben. Tavaly február elején hosszú cikket jelentetett meg a Foreign Affairs külpolitikai szaklap hasábjain azzal a címmel, hogy Tajvan nem várhat: Ezt kell tennie Amerikának, hogy megakadályozzon egy sikeres kínai inváziót. Ebben az írásban kifejti, „jelenleg az Egyesült Államok afelé halad, hogy elveszítsen egy Tajvan miatti háborút”, de még van ideje stratégiát váltani annak érdekében, hogy

Amerikai bázist minden szigetre!

Gallagher meglátása szerint ehhez az Egyesült Államoknak minden vele szemben barátságos csendes-óceáni szigeten bázisokat kellene létrehoznia – köztük Mikronéziában, a Marshall-szigeteken, Palaun. Emellett erősítenie kellene együttműködését az ausztrál légierővel, muníciót kellene telepítenie Ausztrália két légibázisára, és hozzáférést kellene szereznie a Fülöp-szigetek területéhez. „A Fülöp-szigetek, amely Tajvantól csupán néhány száz mérföldre fekszik a Luzon-szoros túloldalán, Amerika létfontosságú partnere lehetne bármiféle potenciális konfliktus esetén”. Kifejti, ugyan Duterte elnök valószínűleg nem szívesen fogadna amerikai rakétákat országa területén, de nem gond, „a Duterte utódjával való tárgyalásnak első helyen kell állnia az Egyesült Államok kormánya indiai-csendes-óceáni teendőinek lajstromában”.

Gallagher kifejti, „az egyetlen rövid háború Tajvan számára egy gyors kínai győzelem lenne, tehát

Ennek érdekében az USA elkezdhetne évi hárommilliárd dollár katonai segélyt juttatni Tajvannak, s cserébe kérhetné, hogy Tajvan maga is bővítse katonai képességeit; emellett újra kellene indítani a Kínai Népköztársaság 1979-es elismerésekor megszűnt Amerikai-Tajvani Védelmi Parancsnokságot, azaz fel kellene adni a stratégiai kétértelműség politikáját. A képviselő megjegyzi, „bár egy egyértelmű amerikai elköteleződés Tajvan védelme mellett önmagában nem lehet elég a Népi Felszabadító Hadsereg inváziójának elkerülésére, legalábbis csökkentené annak esélyét, hogy Kína hibás számításából legyen háború”.

Háborúzni megérheti

A bizottsági elnök persze elismeri, „számos amerikai lesz kíváncsi,

pláne egy atomfegyverrel bíró ellenséggel vívandó háborúba egy kicsi és távoli nemzet védelme érdekében”. De Gallaghernek erre is vannak érvei – szerinte az amerikai-kínai háború esélyét azért kell mégis bevállalni, mert ha Kínának átengedik Tajvant, a félvezetőgyártáson keresztül Kína hatalmas nyomást gyakorolhatna Amerikára; emellett Tajvan a kapuja annak a csendes-óceáni szigetcsoportnak, amely „megakadályozhatja a kínai erőket egy tágabb hadműveletben, mellyel Hawaii-t, Guamot és Ausztráliát fenyegethetné”, és Tajvan nélkül a Japánnak vagy a Fülöp-szigeteknek adott biztonsági garanciákat is nehezebb lenne betartani. Gallagher végül kimondja a kulcsszót is:

és a prosperitás, szabadság és emberi jogok ezzel járó garanciáinak.”

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Willy Kurniawan

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Független
2023. április 12. 13:35
Az USA megtalálta azt az országot ahol kiképezheti saját magánhadseregét (mint most az oroszoknál a Wagner-csoport) ami 100 000 ukrán katonából áll majd fel amint vége ennek a háborúnak. Az USA egyetlen katonát sem fog vesztíeni a következő háborúkban amihez a nevét, pénzét, fegyverét adja mert az a hadsereg ukrán zsoldosokból áll majd akik most tanulják ki a nyugati fegyverrendszerek használatát. Nem lesz többé amerikai emberveszteség. Az USA-nak huszadnyi kártérítést kell majd fezetnie egy ukrán emberveszteség után egy ukrán családnak, mint most kell fizessen egy amerikai halott katona után az USA-ban. Ez is egy kegyetlen amerikai profitorientált üzlet. A kínaiak ukránaokkal fognak harcolni az esetleges taiwani háborúban.......Szörnyű de okos is egyben. Ahogyan a mostani orosz-ukrán háborúban is: ukránok-magyarok-románok-lengyelek adják vérüket már most is az amerikai 16 millió hektárnyi (majdnem két magyarországnyi!!!) kiváló ukrán földért! Valljuk be: ez a kegyetlen amerikai háborús politika elkeserítő, szörnyű de az ő szemszögükből nézve nagyon ügyes és okos! Ami a legfőbb: üzleti mutatói fantasztikusak az USA-nak........
recipeferum
2023. április 12. 11:29
Most akkor egy nagyhatalom katonai segítséget akár nyújtani egy másik ország lazadoinak,amit mindenki az adott ország szuverén részének ismer el? Én hiszek a teljes nyugat haladóan bölcs vezetésének és mélyen elítélem a nemzetközi jog efféle durva megsértését.
Namond
2023. április 11. 20:58
Gallagher azon meglátása, mely szerint az Egyesült Államoknak minden vele szemben barátságos csendes-óceáni szigeten bázisokat kellene létrehoznia – köztük Mikronéziában, a Marshall-szigeteken, Palaun, erősen hasonlít Japán 2. vh előtti gyarmatosító tevékenységére.
OobOdoO
2023. április 11. 20:56
Ja, kis terjedésű szigetekről több ezer kilométerről nagyszerűen lehet védeni Tajvant. A Fülöp szigetek meg jó lesz ágyútölteléknek. Kiváló terv ... lenne ha nem lenne rohadt nagy faszság .... Gallagher vagy sík hülye, vagy megélhetési. Amit tehet USA, az az, hogy nukleáris tengeralattjárókról okoznak komoly veszteséget a kínai flottának, és cirkáló rakétákkal szárazföldi célpontoknak. Az egész egy agyrém, Kína atomhatalom, ezen csak veszíteni lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!