Medvegyev elszabadult: Ukrajnának csak a részei lesznek NATO-tagok – a lengyelekhez, magyarokhoz és románokhoz tartozó részei

2023. április 21. 10:42

Erős nyilatkozatot tett az orosz politikus.

2023. április 21. 10:42
null

Mint arról a Mandiner is beszámolt, a csütörtöki nap folyamán Kijevbe látogatott a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg. A főtitkár először tett látogatást az ukrajnai háború tavaly februári kezdete óta az ukrán fővárosban. Stoltenberg a Szent Mihály-kolostor külső falánál tisztelgett az elesett ukrán katonák emléke előtt, és megtekintette egy kilőtt orosz páncélos kiállított roncsát a főváros központjában. „Szeretném egyértelműen kijelenteni, hogy Ukrajna jogos helye az euro-atlanti családban, a NATO-ban van” – szögezte le.

Nem maradt el a Kreml reakciója sem, Dimitrij Medvegyev Twitter-oldalán „fordította le ukro-angolról” a NATO-főtitkár szavait. 

Ukrajnának csak a részei lesznek NATO-tagok – a lengyelekhez, magyarokhoz és románokhoz tartozó részei”

– írta Medvegyev, effektíve Ukrajna feldarabolásáról beszélve. 

Ukrajna területi integritása

Az orosz politikus szavaival egyébként nem igazán cseng össze a magyar kormány álláspontja. Legutóbb Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szögezte le a BBC-nek, hogy 

a lehető legerőteljesebben elítéljük a háborút, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, mindenféle kétség, kérdés nélkül”.

Ugyanezen álláspontot fogalmazta meg Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya tavaly márciusban a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciáján. 

Orbán Viktor is ezt hangsúlyozta tavaly év végi sajtótájékoztatóján, a Bloomberg újságírójának kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: 

Ukrajna csak akkor lehet független és szuverén, ha megmarad a területi integritása. Erről kell tárgyalni. Előbb legyen tűzszünet, aztán tegyünk kísérletet összeegyeztetni az álláspontokat”.

Nyitókép: Loic Venance / AFP 

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2023. május 31. 20:36
Nem ördögtől való az. A béke legnagyobb akadálya ma az, hogy helyre akarják állítani azt, amit nem lehet. Hogy vissza akarják állítani Ukrajna területi integritását, még a Krímet is beleértve. Ami lehetetlen. Ilyen alapon pedig nincs megegyezési alap, csak totális háború és véget nem érő eszkaláció. Amibe Európa, de az egész Nyugat is belerokkan. Ukrajna területi integritása már soha nem fog visszaállni a háború előtti állapotba. Hisz akkor mi történne az ott élő oroszokkal? A bosszúnak és a megtorlásnak lennének kitéve, a kisebbségi elnyomás minden barbár formájában. Ami jellemző Ukrajnára. Ki lennének irtva. És mindezért a nyugat lenne a felelős. Mert elnézi és elfordítja a fejét, miközben demokratikus értékekről hablatyol. Ez a forgatókönyv nem lehetséges, és az oroszok amúgy sem hagyhatják. Ukrajna nem alkalmas az önálló államiságra. Pláne nem ilyen hatalmas ország felelős kormányzására. Az egész háború óta csak ezt bizonyítják. Egész Európát és a világot teszik tönkre és veszélyeztetik. A béke egy alternatív lehetősége igenis az, amit Medvegyev szerint Oroszország is elfogadna és önként felkínál, hogy darabolják fel Ukrajnát, és így annak jelentős része NATO-tagállamokhoz kerülhetne, és így azonnal a NATO tagjává is válna. Akiknél egyébként történelmileg azelőtt is voltak ezek a területek, mielőtt jogtalanul Ukrajnához került. Ez egy hatalmas lehetőség, hogy maguk az oroszok kínálják fel ezeket a területeket a NATO-nak. Aki ezen nem kap és nem gondolkodik benne, az bolond. Mert ennél jobb ajánlat soha nem lesz ebben a háborúban a NATO számára. Mert Ukrajna nem fog győzni, és még sokáig nem is lenne alkalmas a NATO-csatlakozásra. Cserébe az oroszok nyilván az elfoglalt területeket kérnék. De nem többet. Miközben Ukrajna nagyobb része NATO-tagállamokhoz kerülne, és így a NATO részévé válna és fennhatósága alá kerülne. Az ukránok fele már amúgy is ezekben a szomszédos államokban van menekültként. Ukrajna pedig lenne Kijev és közvetlen környéke, ami már nem jelentene többé veszélyt senkire, és egy feszültségcsökkentő pufferzónaként működhetne. Lássuk be, hogy ez az egyetlen, a NATO számára legkedvezőbb megoldás, amit az oroszok is elfogadnának és támogatnak. Felejtsük már el azt, hogy Zelenszkij és Ukrajna érdekeit kellene támogatnia a NATO-nak. A NATO érdekeit kell.
Reszelő Aladár
2023. április 24. 18:07
Azért kíváncsi lennék a lengyel és román vezetés arcára, amikor a ruszkik felkínálnak nekik igen rendes méretű területekt. A lengyel nyilván nem kérné, mert neki nem kell semmi, ami ruszkiktól jön, a román meg nyilván nem kérné, mert akkor nekünk is jutna azt pedig talán még jobban utálná, mint ha ő is bővül. A létezésük egyik legkomolyabb ellentmondása, hogy Moldovát nem csatolhatják magukhoz anélkül, hogy Erdély kérdése ne nyílna ki.
LancelotDuLac
2023. április 22. 01:55
Putyin nem tudja, mit tegyen: ma több ezer orosz katona lázadt fel! XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD 5 740 megtekintés 2023. ápr. 21. https://www.youtube.com/watch?v=3AWMIlHnd4w
WLaci
2023. április 21. 20:35
Jellemző az orosz állapotokra, hogy ez a mentális beteg miniszterelnök lehetett b+
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!