Durva nukleáris fenyegetés Putyintól a briteknek: válaszolni fogunk az ukránoknak szállított urániumos lőszerekre

2023. március 21. 17:49

Az orosz elnök arra a hírre reagált, amely szerint Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának.

2023. március 21. 17:49
null

Oroszország kénytelen lesz reagálni, ha a kollektív Nyugat nukleáris összetevőt tartalmazó fegyvereket vetne be – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a kínai hivatali partnerével a Kremlben megtartott eszmecseréjét követő sajtónyilatkozatában.

Az orosz elnök arra a hírre reagált,

amely szerint Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a közléssel kapcsolatban a Rosszija 1 televíziónak azt mondta, hogy London világszerte aláássa a stratégiai stabilitást.

A brit hatóságok szegényített uránt tartalmazó lövedékeket fognak szállítani Ukrajnának, amelyek növelik a páncélozott járművek megsemmisítésének hatékonyságát, amint az Annabel Goldie védelmi miniszterhelyettesnek a Lordok Háza egyik tagjának, Raymond Jolliffe-nek a kérdésére adott írásbeli válaszából következik – adta hírül a TASZSZ.

„Amellett, hogy egy század Challenger 2 harckocsit adunk Ukrajnának, lőszert is biztosítunk,

Az ilyen lövedékek rendkívül hatékonyak a modern tankok és páncélozott járművek legyőzésében” – mondta Goldie nyilatkozatában.

A NATO főtitkára a nukleáris elrettentés fontosságát hangsúlyozta

A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban. Dél-koreai látogatásának második napján a főtitkár a többi között kitért arra, hogy a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak, és fejlesztenek.

 

Az eszkaláció esélyét vetítik előre az orosz védelmi miniszter legfrissebb nyilatkozatai is. Szergej Sojgu úgy látja, hogy egyre kevesebb lépés van hátra egy esetleges „nukleáris összecsapásig” Oroszország és a Nyugat között – számolt be a The Guardian.

Az orosz hírügynökség szerint Szergej Sojgu azt mondta, egyre közelebb kerül a világ ahhoz, hogy egy közvetlen összeütközésre kerüljön sor Oroszország és a Nyugat között. 

Frissítés

Az Egyesült Királyság megerősítette, hogy Kijevnek urániumos páncéltörő lőszereket biztosít a Challenger 2 harckocsik mellett. A szegényített urán szabványos alkatrész, és semmi köze a nukleáris fegyverekhez mondta a minisztérium.

A brit hadsereg évtizedek óta szegényített uránt használ páncéltörő lövedékeiben – tette hozzá a nyilatkozatban. A britek úgy vélik, hogy Oroszország tudja ezt, de szándékosan próbál dezinformálni.

***

Nyitókép: MIKHAIL KLIMENTYEV  SPUTNIK  SPUTNIK VIA AFP

Összesen 386 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2023. március 22. 16:02
Egy cikkből: Képek, hogy hogyan néznek ki a hibásan született gyerekek Irakban, kiknek szülei azon a területen éltek, ahol szegényített urán lövedékeket használtak a katonák az Iraki háború alatt: https://www.foreignpolicyjournal.com/2019/09/21/new-study-documents-depleted-uranium-impacts-on-children-in-iraq/
Namond
2023. március 22. 15:04
Nem tudom érdemes e fogpótlást csináltatnom.
cinkegolyó
2023. március 22. 11:44
A lövedék becsapódáskor gyakran meggyullad, és a mérgező égéstermékek nagy területen szóródnak szét. A NATO-erők 15 tonna szegényített uránt dobtak Szerbiára bombákban és lövedékekben. Ezt követően az ország rákos megbetegedési aránya az első helyre emelkedett Európában. Zelenszkij hagyja hogy beszennyezzék ukrajnája földjét? Majd lesz gyengített urán tartalmú gabona, nincs is annál egészségesebb ha ilyen darabokkal vannak teleszórva a szántóföldek. Majd velünk fogják megetetni.
Lajoss
2023. március 22. 08:06
Mocsadék háborús bűnös.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!